Economie11 mei '22 11:21

Russische centrale bank gaat monetair beleid presenteren

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag komt de Russische Centrale Bank met een verslag over het monetair beleid. Ook komt het ministerie van economie in Rusland met een prognose over de economische krimp. 'Ze zullen zich redelijk bij de feiten houden, ze zullen de rente verlagen en hun prognoses volgen', zegt docent Internationale economie Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Roelfsema gaat uit van een krimp van 10 procent en denkt dat de Russen de rente hard gaan verlagen naar die 10 procent. 'Ze gaan de rente die ze behoorlijk opgetrokken hadden verlagen, die gaat naar tien procent. Ze zullen toch proberen de economie te stimuleren voor zover dat gaat met dit soort indirecte maatregelen als rente. Je hebt toch behoorlijke bestedingen nodig om dat te doen.' Al met al noemt Roelfsema de maatregelen 'een klein doekje'.

Lees ook | OPEC-landen vergaderen over verhogen olieproductie

Laat onverlet dat ondanks alle internationale sancties de schade aan de Russische economie relatief beperkt is. Volgens Roelfsema heeft dat twee oorzaken: 'Ze hebben gas- en olie-inkomsten die zijn gestegen door de hoge prijzen. Ook hebben ze al jaren sancties en hebben ze een beleid ontwikkeld om minder afhankelijk te worden van het buitenland. De sancties hebben wel effect, maar ze hebben behoorlijk geïnvesteerd om zaken als infrastructuur op gang te houden.'

Lees ook | Tegenstand bij sancties: heeft alleen zin als de hele wereld meedoet

Gerelateerde artikelen