Hij zegt dan ook dat corona 'geen ondernemersrisico' is en 'als je als overheid ondernemers gaat sluiten, dan moet er gezorgd worden voor goede steun.' Hij wil dan ook dat ondernemers sowieso gecompenseerd worden, als ze door het coronavirus belet worden in het ondernemen. 'Als je van ondernemers vraagt om stappen te nemen die hen zo hard raken in hun omzet, dan moet je hen steunen', vindt Aartsen.

Tot nu toe heeft het kabinet met de coronasteun ruim 42 miljard euro uitgekeerd aan ondernemers en bedrijven. Het kabinet vindt die vorm van steun verlenen niet meer houdbaar voor de langere termijn en zou het 'economische dynamiek' in de weg zitten. Mensen krijgen namelijk loon doorbetaald in sectoren die niet draaien, terwijl zij in normaal gesproken aan de slag zouden gaan in sectoren met een tekort aan arbeidskrachten.
Ondernemers moeten zelf maatregelen nemen
Alleen in een absoluut noodscenario zou er steun mogelijk zijn. In de andere scenario's wordt er van bedrijven verwacht dat ze zelf maatregelen nemen door de afstand tussen klanten te vergroten en de ruimtes beter te ventileren. Daardoor zou voorkomen kunnen worden dat volledige sectoren gesloten moeten worden, zo denkt het kabinet. Ook in zulke gevallen zou volgens Aartsen steun geboden moeten worden. 'Je kan ondernemers niet zonder steun laten zitten als ze gedeeltelijk gesloten worden.'