Economie13 mei '22 19:03

Musk: 'Twitter-deal staat op losse schroeven'

Auteurs: Remy Kock en Wesley Weerts

Gaat de miljardendeal van Elon Musk nog door? De zakenman tweette op vrijdagochtend dat de overname 'op losse schroeven stond'. Musk wil meer onderzoek naar het aantal nep-accounts op Twitter en zet daarom de deal op pauze. Maar analist Stan Westerterp denkt dat er meer achter schuil gaat, zegt hij in de beleggerspodcast de AEX Factor.

(SOPA Images/SIPA)

Musk grijpt de situatie aan om een lagere prijs af te dwingen, denkt Westerterp. 'Ik denk dat Musk goed naar de markt heeft gekeken en probeert om zo iets minder te betalen.' Met de deal is 44 miljard gemoeid. De vraag is of aandeelhouders akkoord gaan met een lagere prijs.

Meer weten: Luister hier het hele gesprek over de Twitter-deal en abonneer je op de AEX Factor via je favoriete podcast-app.

Er is inmiddels een enorm gat tussen de overnameprijs en de huidige beurswaarde. Daardoor twijfelen beleggers of de deal nog wel doorgaat. Musk kan nog altijd van de deal afzien. Hij moet dan wel 1 miljard dollar schadevergoeding aan Twitter betalen.

De tweet van Musk veroorzaakte voorbeurs ook de nodige opschudding. Zo kelderde het aandeel van Twitter met maar liefst 21 procent. Eerder stelde Twitter al risico te lopen vanwege adverteerders die vanwege de deal misschien zouden vertrekken.

Twijfels over onderzoek

Reuters berichtte recent over het aantal spamaccounts op het platform. Daaruit bleek dat 5 procent van de 226 miljoen dagelijkse Twitter-gebruikers bestaat uit nepaccounts en spamaccounts. 'Musk trekt de conclusie van het onderzoek nu dus openlijk in twijfel. Hij zegt eerst meer duidelijkheid te willen', aldus BNR-techredacteur Connor Clerx. 'Hij valt nu dus over het getal, of laat in ieder geval blijken dat het voor hem nieuwe informatie is.'

Clerx denkt dat het tot de mogelijkheden behoort dat Musk zijn bod aanpast, of misschien zelfs intrekt. 'Twitter verdient natuurlijk geld met advertenties, en om advertenties te verkopen moet je mensen hebben achter die accounts. Als er meer nepaccounts zijn, zijn er minder accounts aan wie je advertenties kunt verkopen. Een flink aantal nepaccounts doet zich overigens voor als Elon Musk.'

De geloofwaardigheid van de uitspraken van Musk is echter wel in twijfel te trekken. 'Zeker weten doe je het nooit, maar ik zou het niet raar vinden als analisten dit in twijfel trekken. Met dit soort uitspraken daalt de koers van Twitter meteen flink. En die koers gíng al achteruit, wat Musk een sterkere onderhandelingspositie oplevert om tot een nieuwe prijs te komen. Maar het is ook een makkelijkere weg voor hem om zonder gezichtsverlies van de onderhandelingstafel weg te lopen, en zijn bod helemaal in te trekken', concludeert Clerx.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen