Economie17 mei '22 14:15

'Europa moet meer geld aan Oekraïne geven'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, roept Europese landen op om meer financiële steun aan Oekraïne te geven. Volgens Yellen is de tot nu toe toegezegde steun onvoldoende om ook maar op korte termijn te voldoen aan wat Oekraïne nodig heeft. 'Ik vraag onze partners vriendelijk om met ons mee te doen en de financiële steun aan Oekraïne te verhogen.'

(ANP / Anadolu Agency)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Yellen sprak op het Brussels Economic Forum, een onderdeel van haar bezoek aan Europa. In haar speech refereerde ze aan het feit dat de Amerikaanse president het Congres gevraagd heeft een extra steunpakket voor Oekraïne op te stellen ter waarde van 33 miljard dollar. Hoewel het pakket nog niet door de Senaat is, is het voorstel inmiddels zelfs verhoogd tot 40 miljard dollar. 'Onze gezamenlijke acties zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de Oekraïense democratie zegeviert over Poetin's agressie.'

Halverwege maart keurde het Congres ook al een steunpakket ter waarde van 13,6 miljard dollar goed. Om aan de basisbehoeften te kunnen voldoen zou Oekraïne externe financiering van zeker 5 miljard dollar per maand nodig hebben, volgens president Zelenski.

Europese Unie

De Europese Unie overlegt deze week over een nieuw steunpakket dat mogelijk woensdag al naar buiten komt. De Financial Times meldt dat het mogelijk om een bedrag van 8,5 miljard dollar gaat. Dat zou hetzelfde bedrag zijn dat binnen het Amerikaanse pakket van 40 miljard dollar is gereserveerd voor directe economische steun aan Oekraïne. FT meldt er wel bij dat het volgens bronnen nog weken zou kunnen duren voordat Europese landen overeenstemming bereiken over hoe het geld moet worden opgehaald.

Lees ook | 'Met evacuatie Azovstal is Marioepol gevallen'

Marshallfonds

De EU zou mogelijk deze week ook plannen naar buiten willen brengen over een wederopbouwfonds voor Oekraïne ter waarde van honderden miljarden euro's. De Europese Commissie wil dit geld ophalen door gezamenlijk te lenen, een optie die voor sommige landen - waaronder Nederland - gevoelig ligt. Volgens Yellen zal Oekraïne gigantische steun en private investeringen nodig hebben voor de wederopbouw. 'Een taak vergelijkbaar met het herbouwen van Europa na 1945.' De regering in Oekraïne heeft de totale schade van de oorlog ingeschat op 560 miljard dollar.

Tijdens haar speech bevestigde Yellen ook het voornemen van de VS om Europa te helpen minder afhankelijk te worden van Russische energie door met partners de export van LNG richting Europa te verhogen. Later deze week reist Yellen ook nog naar Bonn voor een ontmoeting met de andere ministers van Financiën van de G7.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen