Economie18 mei '22 17:01

Britse inflatie naar 9 procent

Auteur: BNR Webredactie

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is vorige maand gestegen tot 9 procent, het hoogste jaarcijfer in 40 jaar. Dat schrijft het Office for National Statistics (ONS), de Britse variant van het CBS. De inflatie overtreft daarmee de recessiepieken uit de beginjaren negentig in de schaduw, die veel Britten zich herinneren vanwege de torenhoge rentetarieven en de wijdverbreide wanbetalingen op hypotheken. De druk op de Britse regering om minder draagkrachtigen te ondersteunen neemt toe.

Met die 9 procent heeft het Verenigd Koninkrijk nu het hoogste inflatiecijfer van de vijf grootste Europese economieën en vrijwel zeker van de G7-landen (Canada en Japan hebben hun cijfers voor april nog niet gepubliceerd).

Lees ook | Britse Brexitministe: EU verscheurt handelsdeal VK niet

Daling pond sterling

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak liet weten de mensen niet volledig te kunnen beschermen tegen mondiale uitdagingen (zoals stijgende internationale energieprijzen, red.), maar zei aanzienlijke steun te bieden 'waar we kunnen' en klaar te staan om verdere actie te ondernemen. Nadat het ONS de cijfers publiceerde daalde het pond sterling in waarde, de munt noteerde 0,6 procent lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Britse inflatie werd vooral aangejaagd door de stijgende energierekeningen, maar ook een verhoging van de restaurant- en caféprijzen droeg vorige maand bij aan de inflatiesprong. Volgens het ONS zijn de voedselprijzen in de 12 maanden tot april met bijna 7 procent gestegen. Weliswaar heeft de Britse regering gezegd met een steunpakket ter waarde van bijna 26 miljard pond te komen voor noodlijdende huishoudens, die maatregel wordt grotendeels teniet gedaan door de recente belastingverhoging voor werknemers.

Lees ook | Premier Johnson: Brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar

Armoedeval

De regering heeft weliswaar gezegd dat zij nu een steunpakket van 22 miljard pond (27,4 miljard dollar) voor huishoudens heeft, maar een groot deel daarvan wordt tenietgedaan door het effect van recente belastingverhogingen voor werknemers. Uit een dinsdag gepubliceerde enquête blijkt dat twee op de drie Britten de verwarming hebben uitstaan waar ze die gewoonlijk zouden hebben aangezet, dat bijna de helft minder autorijdt of van supermarkt verandert en dat iets meer dan een kwart zegt maaltijden te hebben overgeslagen.

De centrale bank voorspelde deze maand dat de inflatie later dit jaar zou oplopen tot 10 procent en beleggers verwachten dat ze de vier renteverhogingen die ze sinds december heeft doorgevoerd, zal doorvoeren.

Gerelateerde artikelen