Economie19 mei '22 16:59

Britten stelen uit supermarkten door inflatie

Auteur: BNR Webredactie

In Groot-Brittannië worden supermarkten bestolen door klanten die door de inflatie amper nog geld hebben voor eerste levensbehoeften. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak grijpt vooralsnog niet in en staat zelfs onder druk bij zijn eigen fractie vanwege zijn inflatie-aanpak.

Woensdag werd bekend dat in april de inflatie naar 9 procent steeg, op jaarbasis. Daarmee is inflatieniveau naar een record gestegen in 40 jaar tijd. Door de torenhoge inflatie neemt de druk op de regering en de Britse centrale bank verder toe om maatregelen te nemen. De consumentenprijzen stegen sinds 1982 niet zo hard, meldde het Britse statistiekbureau.

(ANP / Alamy Limited)

De conservatieve regering van premier Boris Johnson richt zich vooral op mensen met een baan, terwijl de oppositie van Labour oproept tot een noodbegroting om gepensioneerden en mensen met een uitkering te helpen. 'De hoofdinspecteur van de politie zegt dat het nu al gebeurt dat mensen stelen om aan voedsel te komen', vertelt correspondent Lia van Bekhoven. De Britse politieleider wil dat zijn agenten mild zijn tegenover mensen die stelen, vanwege de hoge prijzen, zo vertelde hij tegenover The Guardian.

Energierekening stijgt gigantisch

De correspondent merkt daarnaast op dat er weinig inspanningen zijn vanuit de Britse politiek om de prijzen te drukken, vergeleken met andere landen. 'Het gevolg is dat de rekeningen voor energie stijgen van 400 euro naar rond de 2000 euro. Dat is voor miljoenen Britten onbetaalbaar.'

'Bijna een kwart van de Britten is arm, volgens officiële berekeningen', zegt Van Bekhoven. Gevolg is dat mensen belangrijke maaltijden overslaan. Volgens een enquête slaat nu 1 op de 4 mensen een maaltijd over. Bij mensen met een laag inkomen is het beeld ernstiger: daar slaat 1 op de 3 mensen een maaltijd over, vanwege de inflatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen