Economie18 mei '22 14:25

'Solide cijfers' voor ABN Amro in eerste kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

Bank ABN Amro heeft in het eerste kwartaal een winst van bijna 300 miljoen euro behaald. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers over 2022. Wel moest de bank opnieuw 50 miljoen euro uittrekken om witwassen tegen te gaan. CEO Robert Swaak noemt het 'solide cijfers'.

ABN Amro kijkt nu vooral naar de economische ontwikkelingen in Nederland en de inflatie, zegt Swaak. De topman gaat er vanuit dat in de komende kwartalen de groei van de Nederlandse economie op de rem gaat. 'Wat dramatisch is, is dat de wereld een volgende crisis te verwerken krijgt. Dat is gewoon vreselijk.'

Het CBS maakte deze week al bekend dat Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2022 even groot was als in het laatste kwartaal van 2021. Daarmee is de economische groei in Nederland tot stilstand gekomen.

Lees ook | Export krimpt, Nederlandse economie groeit niet meer

Daarnaast hintte ECB-president Christine Lagarde onlangs op een eerste rentestap komende zomer. De volgende rentevergaderingen van de ECB zijn op 9 juni en 21 juli. Volgens Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, moet de ECB de rente in juli met een kwart procent verhogen.

De bank verwacht dat door de aangekondigde rentestijging de volumes in de hypotheekmarkt in de komende tijd kunnen gaan afnemen. Afgelopen kwartaal had de bank hierin een marktaandeel van 17 procent. Toch lijkt Swaak te verwachten dat de problemen in deze markt voorlopig wel mee zullen vallen. 'Het is denk ik goed om te realiseren dat die rente komt van een laag niveau en de vraag is nog steeds aanzienlijk.'

Lees ook | Knot: ECB moet rente in juli verhogen

Stroppenpot

De bank heeft de afgelopen periode ook 62 miljoen euro toegevoegd aan de 'stroppenpot', om de 'tweede orde effecten' op te vangen van de oorlog in Oekraïne en klaar te zijn voor 'verslechterde economie omstandigheden' nu de deadline van 1 oktober in zicht komt. Op die datum moeten bedrijven de coronasteun gaan terugbetalen. Vorige week liet staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën weten dat veel meer bedrijven dan in eerste instantie gedacht de uitgestelde belastingaanslagen niet terug kunnen betalen. Het betreft zo'n 30 procent van de bijna 300.000 bedrijven die uitstel van betaling hebben gekregen tijdens corona.

Lees ook | Belastingdienst krijgt miljarden aan coronasteun niet terug: 'Bedrijven kunnen het niet betalen'

Belastingcode

ABN Amro is ook een van de bijna veertig grote Nederlandse bedrijven die de door werkgeversorganisatie VNO-NCW gepresenteerde nieuwe fiscale gedragscode heeft ondertekend. De bedrijven beloven hierin openheid over de gebruikte belasting constructie en zeggen geen gebruik te zullen maken van belastingparadijzen. 'Wij vinden het ook als het gaat over inzichtelijk maken van belastingafdrachten per land, het gebruik van taxing centers, transparant zijn over de realisatie dat belasting betalen ook een middel is voor sociaal economische cohesie, buiten gewoon belangrijk,' aldus CEO Robert Swaak.

Lees ook | VNO-NCW: 'Nederlandse Tax Code uniek in de wereld'

Gerelateerde artikelen