Economie19 mei '22 10:45

Aantal werkenden Nederland neemt verder toe

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal werkenden in Nederland is de afgelopen drie maanden fors toegenomen. Het aantal werklozen verminderde in die periode met 13 duizend per maand, terwijl er in die periode 38 duizend werkenden per maand bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

(ANP / Bert Verhoeff)

Het aantal werkenden in de leeftijd van 15 tot 75 jaar is in Nederland volgens het CBS toegenomen tot 9,5 miljoen mensen. In april dit jaar telde Nederland nog 316 duizend werklozen in totaal. Dat er ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt nog altijd mensen geen werk vinden, heeft meerdere redenen, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'Er kan natuurlijk een verschil zijn tussen wat mensen te bieden hebben en wat er gevraagd wordt en bovendien, er kunnen misschien wel banen zijn in een deel van het land waar mensen die daarvoor geschikt zijn niet wonen.' Op dit moment stijgt het aantal vacatures in Nederland volgens De Jong sneller dan het aantal mensen met een baan.

Lees ook | Werkloosheid ook in april weer gedaald

De econoom wijst op de 'explosie' aan banen nadat de lockdownmaatregelen in het eerste kwartaal van dit jaar verdwenen. Hoewel veel sectoren in Nederland kampen met personeelstekorten, zijn er vooral veel vacatures in de horeca en andere 'face to face dienstverlening'. De werkloosheid daalt volgens de nieuwe cijfers het sterkst onder jongeren, wat overeenkomt het met soort werk waarin veel nieuwe vacatures zijn.

Deze week werd aangekondigd dat het minimumloon eerder opgetrokken gaat worden. Toch is dit volgens De Jong geen antwoord op de krapte. 'Eigenlijk zou je hele specifieke loonsverhoging willen zien, dus in sectoren waar de krapte het grootst is, daar zouden de lonen het meest omhoog moeten gaan.'

Lees ook | 'Kabinet laat minimumloon eerder stijgen; AOW ook verhoogd'

Invliegen

Op de korte termijn zou het kunnen helpen om mensen 'in te vliegen' uit andere landen om de vacatures op te vullen, denkt De Jong. 'In sommige sectoren is dit onvermijdelijk.' Maar op de lange termijn is dit ook niet de beste een oplossing, ziet hij. 'We weten natuurlijk allemaal dat het op de lange termijn het maatschappelijk leven extra complex maakt.' Een andere oplossing zou zijn om mensen vanuit 'elders in de wereld op afstand in te zetten.' 'We hebben in de pandemie allemaal geleerd om op afstand te werken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen