Economie23 mei '22 12:53Aangepast op 23 mei '22 13:16

'De ECB is far behind the curve'

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Waar de Federal Reserve en de Bank of England hun balansen al opschonen, daar maakt de ECB nog geen enkele aanstalten. En dat terwijl de schuld op de balans inmiddels is opgelopen tot 8 triljoen euro - 8000 miljard euro. 'Dat is tachtig procent van het bruto binnenlands product van de eurozone', zegt emeritus hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University en gasthoogleraar aan de universiteit van Harvard Sylvester Eijffinger.

(Flickr)

Die oplopende securities, obligaties, worden in toenemende mate problematisch, maar Lagarde gaat vragen daarover uit de weg, zo bleek uit haar tv-optreden in Collegetour. Volgens Eijffinger is het hoog tijd om die balans op te schonen. 'De Federal Reserve en de Bank of England hebben nu minder dan 40 procent aan securities op hun balans, die zijn al veel eerder aan het afbouwen geslagen. Die waren al behind the curve, de ECB is far behind the curve. En nu komen ze in een spagaat.'

De ECB komt 9 juni bijeen en wil op 21 juli de negatieve rente ongedaan maken. Volgens Eijffinger, die zich afvraagt waarom gekozen is voor 21 juli en niet meteen voor 9 juni, gaat de interventie tot vermogensverlies op de ECB-balans leiden. Als de rente genormaliseerd wordt, het ongedaan maken van de negatieve rente, dan is de vraag: hoeveel verlies ga je nemen op al die securities op je balans?

Spaarrente

Het normaliseren van de rente zal gevolgen hebben voor de rente op ons spaargeld. De ING Duitsland heeft daar volgens de hoogleraar een voorschot op genomen. Die heeft de negatieve rente ongedaan gemaakt door de beslissing om de grens van 50.000 euro te verhogen naar 500.000 euro waardoor 99 procent van de besparing in Duitsland niet meer onder die negatieve spaarrente valt.

CEO Van Rijswijk van ING liet onlangs weten dat ING als marktleider zo snel mogelijk zou volgen, maar dat hij eerst wil kijken wat de ECB doet. Dat de ECB wacht tot 21 juli vindt Eijffinger onbegrijpelijk. En al helemaal vanwege de dollar-euro-koers die naar pariteit gaat. 'Dat is heel zorgelijk, het is verstandig om het eerder te doen dan later.'

Terugvallende economische groei OESO-landen

De economische groei van de OESO-landen is in het eerste kwartaal sterk teruggevallen ten opzichte van een kwartaal eerder. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde in maart al dat de oorlog in Oekraïne de groei van de wereldeconomie dit jaar zal ondermijnen.

Door de oorlog worden bijvoorbeeld de prijzen van energie en grondstoffen aangejaagd en toeleveringsketens verder verstoord, wat consumenten en bedrijven zal raken. Volgens een eerste schatting van de OESO groeide het bruto binnenlands product (bbp) van de landen die zijn aangesloten bij de organisatie in het eerste kwartaal met 0,1 procent. Dat is een scherpe terugval ten opzichte van de groei met 1,2 procent in het vierde kwartaal van 2021.

Het bbp van de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, nam afgelopen kwartaal met 0,1 procent af, ten opzichte van een groei met 1,2 procent een kwartaal eerder. Dat kwam onder meer door een krimp in de Verenigde Staten, Japan en Italië.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone en een belangrijke handelspartner van Nederland, liet als enig lid van de G7 een verbetering zien in het groeitempo. Dat kwam omdat de Duitse economie in het vierde kwartaal nog een krimp van 0,3 procent kende en in het eerste kwartaal weer met 0,2 procent groeide.

Het bbp van de Duitse economie, en ook die van Italië en Japan, ligt nog altijd onder het niveau van voor de coronapandemie. De Britse economie keerde afgelopen kwartaal voor het eerst weer terug boven het niveau van voor de coronacrisis. De Verenigde Staten, Canada en Frankrijk bleven boven de niveaus van 2019, het jaar voor de pandemie.

Binnen Europa groeiden de economieën van Portugal en Oostenrijk het sterkst met respectievelijk 2,6 en 2,5 procent. Hongarije en Letland volgden met een bbp-groei van 2,1 procent. In Noorwegen, Zweden en Denemarken was sprake van een krimp in het eerste kwartaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder al dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal is gestagneerd ten opzichte van het vierde kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen