Economie24 mei '22 06:28

Amsterdam loopt miljoeneninvestering mis: kabelfabriek naar Eemshaven

Auteur: BNR Webredactie

Een kabelfabriek die 130 miljoen euro zou kosten zou een flinke impuls voor de Amsterdamse industrie zijn, maar dat gaat niet door. De fabriek die kabels voor windmolens bouwt komt niet in de Amsterdamse industrie terecht, maar 250 kilometer verderop in de Groningse Eemshaven. Reden: de fabriek van technologiebedrijf TKH Group kan in de hoofdstad geen stroomaansluiting krijgen.

Halsoverkop zijn de plannen voor TKH dan ook veranderd, legt CEO Alexander van der Lof uit: 'Ik wil niet zeggen dat de oplossing die we nu hebben niet een minder goede oplossing is, maar hij was niet in beeld. We hebben besloten om fase 1 en 2 te realiseren waar we in eerste instantie met halffabrikaten naar Amsterdam zouden varen, om daar de producten af te maken. Maar dat lukte niet, omdat er stroombeperkingen zijn.'

Uitzicht op de Eemshavencentrale vanaf de Noordzee.
Uitzicht op de Eemshavencentrale vanaf de Noordzee. (ANP / Tobias Kleuver Media)

'Grote bottleneck'

De simpele reden dat er geen stroomaansluiting is, zorgt ervoor dat de fabriek ruim 250 kilometer verder moet staan dan oorspronkelijk het plan was. 'Er is gewoon geen stroomaansluiting te krijgen en het kan nog jaren duren tot die aansluiting wel te krijgen is. Maar wij willen die fabriek medio 2023 in bedrijf nemen. We zijn al meer dan een jaar bezig om het allemaal voor te bereiden en machines te bestellen. Maar dit was de grote bottleneck om uiteindelijk tot een gebouw te komen en de productie in bedrijf te nemen.'

Van der Lof is wel blij dat de fabriek alsnog in Nederland terecht zal komen. 'We zijn gelukkig in de BV Nederland gebleven.

Geen hogere kosten

Dat de Eemshaven optie twee is geworden, is voor de directeur niet geheel teleurstellend: 'Daar is genoeg energiecapaciteit en we zien ook dat meer bedrijven zich er vestigen. Er is veel grond beschikbaar en dat smelt als sneeuw voor de zon weg op dit moment. De kosten vallen echter niet hoger of minder hoog uit uit. De investering die het bedrijf doet blijft ongeveer hetzelfde, stelt de CEO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen