Economie24 mei '22 18:49

World Economic Forum, netwerken in Davos

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn weinig organisaties die zoveel verdeeldheid én weerstand oproepen als het World Economic Forum. Ook deze week reizen weer duizenden politieke leiders en internationale captains of industry naar het Zwitserse Davos af om te netwerken en - naar eigen zeggen - te werken aan een betere wereld. Ook Mark Rutte is er. 'Het is een betaald netwerkevenement', zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank.

CFO en vicepresident Ruth Porat van Google op het WEF te Davos
CFO en vicepresident Ruth Porat van Google op het WEF te Davos (ANP / EPA / Roland Gillieron)

Er komt weinig naar buiten wat er precies wordt besproken in Davos, onder meer door die geslotenheid is het WEF al jaren voer voor complottheorieën. Met name directeur Klaus Schwab moet het bij complotdenkers ontgelden. 'Het is een conferentie die is uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel waar leiders uit het publieke en private domein bijeenkomen om te spreken over thema's waar de wereld beter van wordt', zegt zowel Draijer als hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit, schrijver van het boek 'Society 4.0'.

Gevraagd naar het belang en de invloed van het WEF zegt Draijer dat de bijeenkomst meer 'een stemmingpeiling' is 'waar initiatieven langskomen en waar elk contact mee kan komen, zoals de voedselvoorziening in Afrika die gevaar loopt. Ik ontmoet veel mensen die daarin betrokken zijn en die spreken over het opstarten van goede initiatieven'.

'In essentie is het een netwerkevenement waar je mensen van over de hele wereld tegenkomt'.

Gerelateerde artikelen