Economie25 mei '22 06:51

Export met Rusland en Oekraïne stort gigantisch in

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse goederenexport naar Oekraïne kelderde in maart door de oorlog in het land. Ook de uitvoer naar Rusland nam in die maand fors af. Rusland viel zijn buurland eind februari binnen, maart is dus de eerste volledige oorlogsmaand en periode.

De export naar Oekraïne nam in maart met 84 procent in waarde af ten opzichte van een jaar eerder. In waarde was de afname van de uitvoer 97 miljoen euro. De export naar Rusland zakte met 67 procent en in waarde met 453 miljoen euro, terwijl de export vorig jaar nog 1,5 miljard euro waard was, vertelt CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma. 'We zien niet vaak zulke uitslagen. We merken het ook zeker, maar op de totale export was Rusland maar verantwoordelijk voor 1 procent, dus we moeten het niet zo groot zien.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Import verbeterde juist

Aan de importkant waren de ontwikkelingen minder negatief, tot zelfs sterk positief. Dat heeft te maken met een sterke stijging van de prijs van met name voeding, zoals maïs en zonnebloemolie uit Oekraïne, en minerale brandstoffen zoals olie en gas uit Rusland. De import uit Oekraïne daalde in waarde met 10 procent en in gewicht met 31 procent, aldus het CBS. De invoer uit Rusland nam juist fors toe in waarde, met 115 procent, maar in nauwelijks in gewicht.

Rusland viel Oekraïne eind februari binnen. Vrijwel direct volgden zware sanctiepakketten van westerse landen tegen het land vanwege de oorlog.

(ANP / Hans van Rhoon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen