Economie31 mei '22 07:04

Inflatie gedaald, maar blijft hoog

Auteur: BNR Webredactie

De inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 10,2 procent, tegen 11,2 procent in april. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau liggen, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.

Vooral de prijzen voor brandstoffen trekken het inflatiecijfer omhoog. Volgens het CBS waren die prijzen in mei ruim 67 procent hoger dan een jaar eerder. Dat getal is wel flink lager dan in april, toen de brandstofprijzen ruim 83 procent hoger uitvielen dan in dezelfde maand een jaar eerder. De hogere energieprijzen werken nog niet enorm door in de prijzen voor producten uit de supermarkt.

Image
(ANP / Peter Hilz)

Inflatie voedingsmiddelen wel gestegen

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak lagen 8,1 procent hoger in mei 2022 dan in mei 2021. Dat getal is wel hoger dan in april, toen de stijging 7,2 procent bedroeg, ten opzichte van een jaar eerder.

Het CBS meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later op de dag met cijfers over de inflatie in de eurozone.

Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing. In april bedroeg deze inflatie 9,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen