Economie31 mei '22 19:14Aangepast op 31 mei '22 20:13

Energietarieven Essent per 1 juli 25 procent hoger

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Energiebedrijf Essent gaat de variabele energietarieven per 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. De gemiddelde klant is daardoor zo'n 50 euro per maand duurder uit. Het is niet de eerste keer dat Essent de tarieven verhoogt - vanaf 1 januari moesten klanten maandelijks gemiddeld 20 euro meer betalen.

Het energiebedrijf zegt de tarieven voor 1 januari niet nog een keer te verhogen. Hoeveel klanten gaan betalen is afhankelijk van de grootte van het huis en het energieverbruik - wat klanten maandelijks meer gaan betalen schommelt dan ook tussen de 25 en 90 euro, gemiddeld is het 50. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de prijsstijgingen bij andere energiebedrijven zullen zijn. Vattenfall noch Eneco, waarmee Essent driekwart van de Nederlandse markt in handen heeft, kan zeggen wat de prijzen per 1 juli gaan doen.

Onzekerheid

Energiedeskundige Ronald de Zoete denkt dat de prijsverhoging van Essent een direct gevolg is van het feit dat Gazprom de kraan naar Gasterra heeft dichtgedraaid: 'De onzekerheid wordt steeds groter. Ik denk dat ze de marges zeker willen stellen en vast de burgers erop voorbereiden dat de energienota omhoog kan. Er zullen wel meer volgen, denk ik.'

Het probleem met gas is dat het niet zo eenvoudig uit een buitenland te betrekken is. Voor de hele korte termijn voorziet De Zoete geen problemen, 'maar de winter gaat komen en dan wordt het spannend. Het probleem is het aanvullen van de reserves, die moet naar tachtig procent voor het einde van het jaar. Als steeds meer leveringen wegvallen, hebben we een probleem'.

Want er zijn veel onzekere factoren die een rol spelen: krijgen we deze zomer genoeg windenergie? Krijgen we concurrentie op gas uit het Verre Oosten? Stoppen de VS met de gasexport naar Europa omdat de Amerikanen dat zelf nodig hebben of omdat energie inzet wordt van de Amerikaanse verkiezingen?

Beperkte opties

Volgens directeur John Kerkhoven van strategisch consultant Kalavasta zijn de opties om gas in het buitenland te kopen beperkt: Noorwegen is grotendeels uitverkocht, de VS kunnen slechts deels helpen met export. 'Je zult LNG-terminals moeten bouwen en die staan er ook niet zomaar. Voor een deel zal het helpen en ze doen wat ze kunnen, maar je moet er ook geen wonderen van verwachten als er meer landen door Gazprom afgesloten worden. De Amerikanen zijn ook beperkt in hun bouwcapaciteit van LNG-terminals.'

'Voor een belangrijk deel is het een logistiek probleem, aan de andere kant staat Biden er in de midterms slecht voor, dus is het maar de vraag of hij zijn belofte om Europa van gas te voorzien gestand kan doen. Er is ook overleg geweest met Qatar en dat land heeft gewaarschuwd niet zoveel te kunnen leveren omdat ze het zelf ook nodig hebben én omdat ze belangrijke klanten in het Verre Oosten hebben'.

Gerelateerde artikelen