Economie2 jun '22 10:05

'Economische groei VS en inflatie vlakken af'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse economie draait goed, maar de groei lijkt te vertragen. Tegelijkertijd zijn er eerste tekenen dat de inflatie begint af te vlakken. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die volgens BNR’s huiseconoom Han de Jong worden genoemd in het Beige Book van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank.

(Rafael Saldaña)

Het rapport, dat woensdag werd gepubliceerd, is gebaseerd op informatie uit gesprekken die twaalf regionale centrale banken de afgelopen tijd hebben gevoerd met het bedrijfsleven.

Groei vertraagd, inflatie vlak af

Volgens De Jong is de Fed positief over de economische situatie in de VS. ‘De economische groei is wel aan het vertragen en de verwachting is dat die vertraging de komende tijd doorzet.’ Wat De Jong verder opvalt is dat in drie van de twaalf districten de inflatie afvlakt. ‘Dus misschien is het einde van de inflatiestijging in zicht.’ Dat wil volgens de huiseconoom niet zeggen dat de renteverhogingen van de baan zijn.

‘De grote vraag bij de Fed blijft: hoeveel moet de rente omhoog om de inflatie te temmen? De officiële rente staat nu op één procent, de inflatie is boven de acht procent. In de jaren zeventig en tachtig moest de Fed de rente tot boven de inflatie verhogen om de prijsstijgingen in te dammen. Dat zou betekenen dat de rente richting de acht procent moet gaan. Dat is eigenlijk ondenkbaar.’

'Economische orkaan op komst'

Op basis van de huidige ontwikkelingen kondigde topman Jamie Dimon van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase woensdag aan dat zijn bedrijf aan het voorsorteren is op ‘een economische orkaan’. Dimon adviseert beleggers hetzelfde te doen.

‘Ik zei eerder al dat er zich donkere wolken aan het samenpakken zijn, maar ik ga nog een stap verder: het is een orkaan’, zei Dimon. Hij voegde eraan toe dat ‘niemand weet of het een kleine orkaan is of een Superstorm Sandy’.

Er zijn twee factoren die de topman van JPMorgan ongerust maken: het verkrappende monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank die gaat beginnen met het afbouwen van de gigantische schuldenberg op de balans, en de oorlog in Oekraïne.

Onvoorspelbare situatie

‘De economische situatie is natuurlijk ongekend’, aldus De Jong. ‘De inflatie is op het hoogste niveau van de laatste veertig jaar, we hebben te maken met een oorlog. Het is echt een situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt en daardoor heel onvoorspelbaar is. Dimon vertelde ook dat hij is opgegroeid in Florida en dat hij altijd is voorbereid op een orkaan. Dus misschien riep hij vooral de klanten van JPMorgan Chase op om goed voorbereid te zijn op zwaar economisch weer.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen