Economie2 jun '22 15:55

Oliekartel OPEC gaat fors meer olie oppompen

Auteur: BNR Webredactie

De OPEC-landen en bondgenoten zoals Rusland en Kazachstan (OPEC+) zijn van plan om in juli en augustus fors meer olie op te pompen. Niet bij naam genoemde onderhandelaars op de maandelijkse OPEC-vergadering laten aan persbureau Bloomberg weten dat het verbond van olielanden de maandelijkse productieverhoging met de helft wil vergroten.

(ANP / Associated Press / Hasan Jamali)

Volgens de ingewijden is het advies om dagelijks 648.000 meer vaten olie per dag te produceren in juli en augustus. De afgelopen maanden verhoogde de OPEC+ de olieproductie telkens met 432.000 vaten per dag. Dat was slechts een bescheiden verhoging in het licht van de sterk gestegen vraag en zorgen over de beschikbaarheid van Russische olie na de inval in Oekraïne. Beide ontwikkelingen stuwden de olieprijzen de hoogte in, met onder andere in Nederland recordprijzen voor benzine als gevolg.

Lees ook | Olieprijs daalt na nieuws dat Saoedi-Arabië meer wil produceren

De OPEC, waarvan Saudi-Arabië de officieuze aanvoerder is, wijzigt zijn koers aanzienlijk door de oliekraan verder open te draaien. Hoge olieprijzen overtuigden het oliekartel eerder niet om sneller meer vaten olie op de wereldmarkt beschikbaar te stellen. Onder andere de Amerikaanse regering oefende druk uit op Saudi-Arabië om extra te produceren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen