Economie3 jun '22 14:51

Maastricht Aachen Airport blijft open

Auteur: BNR Webredactie

Het vliegveld Maastricht Aachen Airport, dat in de Limburgse gemeente Beek ligt, blijft definitief open. De regionale omroep 1Limburg meldt dat een VVD-amendement over het openhouden van de luchthaven ondertekend is door CDA, PVV, SVL en Lokaal-Limburg. Samen hebben die partijen een meerderheid in het Limburgse parlement.

De verkeerstoren op Maastricht Aachen Airport.
De verkeerstoren op Maastricht Aachen Airport. (ANP / ANP)

Aan het openhouden van het vliegveld zitten wel strikte voorwaarden. Zo moet het provinciebestuur voor eind dit jaar een uitgewerkte businesscase hebben gemaakt. Ook moet er een 'royaal omgevingsfonds' komen, om zo de overlast voor omwonenden te verminderen. Met dat fonds kunnen woningen beter geïsoleerd worden of bewoners uitgekocht worden, die last hebben van het vliegveld.

Lees ook | 'Opties voor Maastricht Airport gaan van het ene uiterste naar het andere'

In dat fonds zal in ieder geval 8,75 miljoen euro zitten wat van de provincie Limburg komt, zo staat er in het amendement. Ook het Rijk, de omliggende gemeenten en het bedrijfsleven moeten meebetalen. Wel moet er nog officieel gestemd worden over het amendement. Dat gebeurt later op vrijdag. Naar alle waarschijnlijkheid steunen Forum voor Democratie en 50Plus het amendement ook.

Ook vanuit de Tweede Kamer kwam er al de oproep om het vliegveld in Limburg open te houden. Zo had Dion Graus, PVV-Kamerlid, zich al met verschillende Limburgse Kamerleden verenigd om de luchthaven open te houden.

Gerelateerde artikelen