Economie3 jun '22 14:31

Turkije breekt opnieuw eigen inflatierecord

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse inflatie beliep in mei 73,5 procent op jaarbasis, wat het hoogste niveau is sinds 1998. Met name de sterk stijgende prijzen van energie en voedsel droegen bij aan de ontwaarding van de lira, die daarbij een handje werd geholpen door het eigenzinnige rentebeleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Ondanks het record hadden analisten de inflatie hoger voorspeld. De maandelijkse inflatie bedroeg 3 procent, de kerninflatie, waar de sterk schommelende prijzen voor energie en voedsel niet in verdisconteerd zijn, steeg op jaarbasis met 56 procent. Over een jaar zijn er presidentsverkiezingen in Turkije, de inflatie is dan ook een heet hangijzer. De oppositie en verscheidene economen beschuldigen het Turkse statistiekbureau er dan ook van de stijging van de consumptieprijzen bewust te onderschatten.

200 procent inflatie

Vrijdag publiceerde de plaatselijke onderzoeksorganisatie ENAG-groep een rapport waarin het stelt dat de inflatie van de consumentenprijzen in Turkije kan oplopen tot meer dan 200 procent. De ENAG-groep, die bestaat uit Turkse academici, economen en financieel analisten, beschuldigt het Turkse bureau voor de statistiek ervan 'onjuiste signalen over de economie' te geven, 'terwijl het verlies van deviezenreserves en het verlies van geloofwaardigheid van de centrale bank de lira verzwakt en de inflatie opdrijft'. Ook zei de ENAG-groep zei ook dat de regering had gemeld dat de economie vorig jaar was gegroeid, maar in feite was gekrompen.

De organisatie berekende de inflatie op jaarbasis op 157 procent voor april in een rapport dat samenviel met de publicatie van officiële gegevens begin mei. ENAG-groep zei dat aan de inflatie gekoppelde depositorekeningen die in december door de regering werden geïntroduceerd om verliezen voor de lira tegen te gaan, 'nep financiële producten' zijn die niets hebben gedaan om de inflatie, de wisselkoers of de betalingsbalans positief te beïnvloeden.

Lees ook | Turkse inflatie breekt record met 70 procent

Eigen economische wetten

Ondanks de gierende inflatie houdt de Turkse centrale bank de rente al tijden onveranderd. Dit omdat de Turkse president Erdoğan de onorthodoxe mening is toegedaan dat hogere rentevoeten tot hogere inflatie leiden. Tussen september en december dwong Erdoğan de centrale bank om de rente te verlagen van 19 naar 14 procent, waarna de waarde van de lira kelderde. Met een lage lira denkt Erdoğan de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt alleen ook de inflatie, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. Niet onbelangrijk detail: Turkije importeert bijna al zijn energie.

De Turkse centrale bank hield vorige maand de rentes voor de vijfde maand op rij ongewijzigd op 14 procent, ondanks de oplopende inflatie en de druk op de lira. De munt verloor in mei dik 8 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De Turkse munt is daarmee de slechtst presterende valuta van alle opkomende markten.

Lees ook | Rentebeleid Erdogan stort Turkije in een economische catastrofe

Gerelateerde artikelen