Economie8 jun '22 06:46Aangepast op 8 jun '22 08:04

Waarom de ECB nog steeds de rente niet zal verhogen

Auteur: BNR Webredactie

De economische en financiële wereld heeft deze week de ogen gericht op Amsterdam. De Europese Centrale Bank vergadert woensdag en donderdag vanuit de hoofdstad over een mogelijke renteverhoging. De verwachting is dat er vooralsnog alleen gesproken zal worden over een verhoging, een daadwerkelijk besluit laat nog op zich wachten.

Lees ook | ECB morrelt in Amsterdam nog niet aan rente

De topvrouw van de ECB zei eerder al dat juli waarschijnlijk de maand zal worden waarin de centrale bank de rente zal verhogen, in navolging van bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve.

Veel economen hopen dat de ECB donderdag bekend zal maken het de rente al gaat verhogen, al is de kans groot dat dat niet gaat gebeuren, zegt hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland.

ECB-topvrouw Christine Lagarde
ECB-topvrouw Christine Lagarde (ANP / SIPA Press France)

'De ECB zit gevangen in haar eigen logica en wil eerst het opkoopprogramma van staatsobligaties beëindigen.' Wat hem betreft kan tegelijk ook wel de rente verhoogd worden. 'Je kan prima de rente verhogen en ondertussen nog staatsobligaties opkopen. Dan trap je de rem en het gaspedaal tegelijk in maar dan geef je wel een duidelijk signaal af aan de markten.'

Lees ook | 'ECB loopt achter de feiten aan'

'ECB wil voorspelbaar zijn'

Brzeski verwacht wel dat deze week het opkoopprogramma echt gestopt zal worden. 'De ECB houdt van haar geloofwaardigheid en wil voorspelbaar zijn voor de ECB-watchers en de financiële markten.'

De ECB wil zelf graag voorspelbaar zijn, maar voorspellen kan de centrale bank zelf niet, merkt de hoofdeconoom op: 'De inflatievoorspellingen van de centrale bank waren weer fout. Ze gingen voor het tweede kwartaal uit van een inflatie van 5,6 procent in Europa, maar we staan inmiddels op 8,1 procent. Dus we krijgen een hele nieuwe raming. Daarnaast zal de ECB vertellen wat de verwachting zal zijn van dit economische jaar.'

Inflatie 2024

Waar economen vooral naar kijken is de verwachting van de ECB van de inflatie van 2024. 'Dat is de middellange termijninflatie. Op dat getal richt de ECB haar beleid eigenlijk. Als die inflatie onder de twee procent blijft (de afgelopen vergadering hadden ze een inflatie van 1,9 procent voorspeld, red.), dan betekent het dat er geen grote renteverhoging zal komen', aldus Brzeski.

Diner

De topbijeenkomst is eenmalig in Nederland en vindt plaats in hotel Sofitel Legend The Grand, dat is gevestigd in het voormalige stadhuis van de hoofdstad. 's Avonds is er een diner in het Rijksmuseum, daar zijn ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen