
De inflatie bevindt zich daarmee nog altijd op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Dat komt mede door de hoge brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als in Europa kampen de Amerikanen met recordprijzen aan de pomp. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen.
Populariteit Joe Biden onder druk
Exclusief de prijzen van brandstoffen en voedsel, die vaak grote bewegingen laten zien, bedroeg de inflatie 6 procent, tegen 6,2 procent in april. Economen hadden gerekend op een zogeheten kerninflatie van 5,9 procent.
Voor de Amerikaanse president Joe Biden is de inflatie een hard gelag. Zijn populariteit staat enorm onder druk, nu steeds meer mensen ontevreden raken door de stijgende prijzen. De bestrijding van de inflatie is volgens Biden dan ook de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.
Rente
De aanpak van de inflatie gaat overigens in de VS wat sneller dan in de EU. Waar de EU nu pas besloten heeft op de rente per juli te laten stijgen, heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dat al in mei gedaan. Die liet de rente met een half procentpunt stijgen, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was. De centrale bank heeft aangegeven bij de komende beleidsvergaderingen de rente met een half procentpunt te blijven verhogen om zo de inflatie tegen te gaan. De Fed heeft de rente dit jaar tot nu toe twee keer verhoogd, met in totaal 0,75 procentpunt.