
Anderzijds vindt Faber dat Unilever zijn portfolio ook 'fris en fruitig' moet houden. 'Dus daarom hebben we de margarine-afdeling en een groot deel van de thee-afdeling verkocht, en juist in opkomende markten hebben we weer gekocht'. Faber noemt de overname van Horlicks and Boost in India dan ook 'de grootste acquisitie van de laatste twintig jaar in voedsel'.
Lees ook | Aandeelhouders willen grote ingrepen binnen Unilever
Opkomende markten
Unilevers omzet blijft echter stabiel rond de 50 miljard euro, terwijl het concern sinds 2013 33 miljard dollar heeft uitgegeven om bedrijven aan te kopen. Gevraagd of dat geen water onder de brug laten doorlopen is, antwoordt Faber dat er gekeken moet worden naar de jaar-op-jaargroei. 'Dan zie je dat we jaar op jaar zo'n drie procent groeien, dat is niet genoeg. Waarom het lijkt alsof het 50 miljard euro is, is omdat meer dan de helft van onze business in opkomende markten zit , dus je verliest ook in de exchange rates tegenover de euro'.
In lokale valuta groeit Unilever echter sterk, net als in de opkomende markten. 'Daar groeien we ook harder, daar zijn we buitengewoon goed gepositioneerd voor de lange termijn. Zo'n business als India, we zijn het nummer één bedrijf in India van alle bedrijven. Niet alleen in onze eigen sector'.
Lees ook | Unilever verrast met flink hogere winst
Investeren
Maar hoeveel ruimte heeft Unilever nog om in fundamentele zaken te investeren? Het concern heeft zo'n 30 miljard aan leningen uitstaan, het moet per jaar 4 miljard euro aan dividend uitbetalen en sinds 2013 heeft het voor 15 miljard aan eigen aandelen ingekocht. Volgens Faber is de balans desondanks 'heel erg gezond' en is dat in een periode van onzekerheid 'geen slechte zaak'. 'We investeren absoluut - of dat nou is in plantaardig, we investeren in regeneratieve landbouw, en bijvoorbeeld in het tegengaan van voedselverspilling en natuurlijk in ons merk en mensen'.
Aandeelhouders rule
Op dat laatste valt wel het een en ander af te dingen: vanuit de aandeelhouders klinkt kritiek dat er in 2020 minder is uitgegeven aan marketing, onderzoek en investeringen dan in 2015. 'Dat is ook niet goed, dat zal ik zeker niet goed praten. Daar zijn we nu heel erg op gefocust, je moet blijven investeren in mensen en merk, going forward.'
Lees ook | Klap voor A-merken: 1,5 miljard omzetverlies door prijsstijgingen
Diezelfde aandeelhouders floten Unilever ook terug toen het een serieus bod deed op de gezondheidsdivisie van farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline. 'De aandeelhouders waren daar niet erg enthousiast over, dat bod hebben we teruggehaald en meteen gezegd dat we de komende tijd geen grote transformationele acquisities zullen doen en dat voeding juist heel belangrijk is voor de toekomst van Unilever. Het was vorig jaar de snelst groeiende afdeling. De aandeelhouders hebben heel duidelijk gezegd: dat willen we niet, dus we zijn van koers veranderd'.