Economie13 jun '22 17:43

DNB: Recessie van dik twee jaar bij boycot Russische energie

Auteur: Jasper Daams

Mocht de overheid besluiten te stoppen met de import van olie en gas uit Rusland, dan is de kans groot dat we in een recessie van dik twee jaar belanden. Dat is de conclusie van eigen ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag presenteerde. Toch zijn de berekeningen van DNB positiever dan die van het Centraal Planbureau van de Statistiek (CPB) van eind maart.

(ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam)

'Mocht de toelevering van gas, olie en energie vanuit Rusland stoppen, dan gaan de prijzen verder omhoog, en zakt de wereldeconomie in,' licht hoofdredacteur Jasper Lukkezen van economenvakblad ESB toe. 'We gaan dan economische krimp tegemoet. Die is weliswaar kleiner dan tijdens de financiële crisis en de coronacrisis, maar die gaat wel pijn doen.'

Toch is dit worst-case scenario positiever dan dat van de CPB, dat zei dat Nederland relatief meer last zou hebben van een boycot dan andere Europese landen. 'Het CPB kwam tot deze conclusie, omdat Nederland relatief veel bedrijven heeft die gebruik maken van gas. Maar zij hielden geen rekening met substituten voor gas, en met afname in het gebruik ervan vanwege de hogere prijzen,' aldus Lukkezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen