Economie14 jun '22 07:41

Nederlandse export groeit met bijna 3 procent in april

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Nederland exporteerde in april meer goederen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de uitvoer op jaarbasis met bijna 3 procent. Er werden in april vooral meer metaal- en chemische producten uitgevoerd.

De haven in Rotterdam.
De haven in Rotterdam. (ANP / Hans van Rhoon)

Een maand eerder kromp de export nog met 1,5 procent, mede door de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen en tekorten aan grondstoffen. Nederland importeerde ook meer. Het volume van de goederenimport was in april 1,6 procent groter dan een jaar geleden.

Het CBS meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in juni minder gunstig dan in april. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export, zoals bijvoorbeeld Duitsland.

Krimp

Zo sloeg de groei van de Duitse industriële productie om in een krimp. Daarnaast was zowel het Duitse producentenvertrouwen als het producentenvertrouwen van de eurozone een stuk minder positief. Ook het oordeel van Europese producenten over de buitenlandse orders is verslechterd.

Lees ook | Rusland verdiende sinds begin oorlog 93 miljard euro aan brandstofexport


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen