Economie14 jun '22 14:33

Raad van State buigt zich over uitstootarme stallen

Auteur: Laurens Groeneveld

De Raad van State buigt zich over de werkzaamheid van uitstoot-arme stallen. De rechters kijken of acht melkveehouderijen in de provincie Utrecht wel recht hebben op een verkregen natuurvergunning, nu er twijfels zijn ontstaan over de effectiviteit van de stallen. Volgens Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment zorgen dit soort 'tovervloeren' in sommige gevallen zelfs voor meer ammoniak.

(ANP / Roger Dohmen Fotografie)

Tovervloeren

De stallen zijn onderdeel van pogingen van veehouderij om de stikstofuitstoot in Nederland te verminderen en boeren werden door de overheid gestimuleerd hiervoor te kiezen. De stallen zouden met moderne technieken de uitstoot moeten verminderen. Dat zou onder meer kunnen dankzij speciale doorlatende vloeren en te installeren 'wassers'. Maar inmiddels zijn er in Nederland al drie rechtszaken geweest over de uitstootarme vloer die uitwezen dat het succes niet bewezen is. Vollenbroek gaat er vanuit dat de Raad van State hetzelfde zal oordelen.

Hij kreeg in 2019 tevens landelijke bekendheid vanwege zijn rechtszaak tegen de Staat over het stikstofbeleid. Volgens hem komt het grootste gedeelte van de uitstoot uit de vee-industrie en moet de veestapel in Nederland fors krimpen om het probleem op te lossen.

Lees ook | Stikstofdossier verdeelt VVD tot op het bot

Eind mei bleek uit een onderzoek van de Wageningen University dat de emissiearme stallen in werkelijkheid tot wel vier keer zoveel ammoniak uitstoten als een gewone stal. Doordat je met dit soort afwijkende uitstootcijfers te maken hebt, kun je volgens Vollenbroek geen vergunningen meer afgeven. 'Dat impliceert dat het hele vergunningenstelsel op zijn gat ligt voor de intensieve veehouderij.'

Laag hangend fruit

Volgens Vollenbroek zijn er nog weinig technieken mogelijk om de uitstoot van de stallen omlaag te brengen. 'Eigenlijk is er maar een goede oplossing voor, het aantal dieren te verminderen. Het laaghangende fruit is allang geplukt.'

Als de Raad van State zich ook uitspreekt tegen de stallen, kan dat een flinke strop opleveren voor een groot aantal bedrijven. Zeker duizend boeren zouden in sommige gevallen tot wel een half miljoen euro hebben geïnvesteerd.

Lees ook | Hoe verhoudt Nederland zich tot Duitsland in de stikstofdiscussie?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen