Economie15 jun '22 06:22Aangepast op 15 jun '22 07:48

Leegstand winkels binnenstad daalt

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Begin dit jaar stond 12 procent van de winkels in Nederlandse binnensteden leeg, wat veel minder is dan verwacht, blijkt uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van gegevens van retailspecialist Locatus. Eind 2020 schatte het planbureau dat de winkelleegstand door de pandemie zou toenemen van 13,2 procent in oktober 2020 naar 19 procent begin 2022. Deze stijging blijft dus vooralsnog uit, de leegstand is zelfs iets gedaald.

Centrum Den Bosch
Centrum Den Bosch (ANP / Flip Franssen)

Volgens het PBL is de belangrijkste verklaring hiervoor het lang aanhouden van de economische steunpakketten op nationaal niveau door het kabinet. Dit zorgde ervoor dat winkeliers in de binnensteden de huur en lonen van werknemers konden doorbetalen. Hierdoor traden er minder faillissementen op dan verwacht. Daarnaast zijn er minder winkels in de binnensteden die leeg kunnen staan. Het aantal horecazaken in binnensteden neemt toe en er komen steeds meer woningen in plaats van winkels.

Ombouwen

Volgens senior wetenschappelijk onderzoeker Ruimtelijke Ordening David Evers van het PBL was de verwachting dat door de lockdowns in de coronaperiode het winkelgedrag sterk zou veranderen, naar is dat niet zo gebleken. Ook Evers denkt dat de coronasteunmaatregelen effectief zijn gebleken. Wel merkt hij op dat tijdens corona veel winkels omgebouwd zijn tot woningen en horeca. 'Er zijn een kwart miljoen winkelmeters uit de markt gehaald, dat is ongeveer hetzelfde als alle winkels van de Amsterdamse binnenstad bij elkaar opgeteld. Dat verklaart ook waarom er zo weinig winkelleegstand is nu.'

Lees ook | Online shoppen gegroeid, grote stad de verliezer

Overal daling

De leegstand van winkels is bijna overal gedaald, aldus het planbureau. In Amsterdam daalde het licht, met bijna 1 procent. Hier werd juist de grootste relatieve groei in winkelleegstand verwacht. Grotere dalingen zag het PBL in Breda en Veenendaal (-14 procent en -13 procent). Ook in de binnensteden van Den Bosch, Ede en Eindhoven zakte de leegstand met ruim 10 procent. Alleen de binnensteden van Zaandam, Apeldoorn en Delft zagen hun winkelleegstand stijgen met meer dan 1 procent.

Lees ook | Leegstand winkels biedt ruimte voor veel woningen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen