Economie15 jun '22 20:10Aangepast op 15 jun '22 20:31

Fed verhoogt rente VS met 0,75 procentpunt

Auteur: ANP

De Amerikaanse Federal Reserve heeft het belangrijkste rentetarief woensdag met 0,75 procentpunt verhoogd. Dat is de hoogste stijging van de rente sinds 1994. De beleidsmakers van de centrale bank willen de inflatie terugbrengen naar de doelstelling van 2 procent. De verwachting is dat de rente dit jaar verder wordt verhoogd.

De rentestap is iets groter dan de Fed aanvankelijk had aangekondigd. Op de markten werd alom wel rekening gehouden met een stevigere ingreep, zeker nadat vorige week bleek dat de inflatie ook in de grootste economie ter wereld harder oploopt dan voorzien.

Lees ook | 'Als de ECB een oplossing had, dan hadden ze die gewoon gepresenteerd'

Vorige week werd bekend dat de inflatie in de VS in mei was opgelopen naar 8,6 procent. Dat was het hoogste niveau in ruim veertig jaar. De hoge inflatie komt mede door de gestegen brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen. Het economisch vertrouwen van consumenten in de VS is ondertussen naar een dieptepunt gedaald. De bestrijding van de inflatie is volgens president Joe Biden de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

Vooruitzichten economie

Volgens de Fed zou de inflatie dit jaar uit moeten komen op 3,4 procent. Dat was bij een raming in maart nog 1,9 procent. De beleidsmakers kregen eerder kritiek dat ze de huidige hoge inflatie niet hadden zien aankomen en vervolgens te traag zouden hebben gereageerd.

De centrale bankiers hebben ook hun vooruitzichten voor de economie neerwaarts bijgesteld. Dat onderstreept ook de zware taak waarvoor Powell zich gesteld ziet nu hij probeert de inflatie te beteugelen zonder een recessie te veroorzaken.

(Etienne Martin / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen