Economie22 jun '22 08:20

Nog nooit waren consumenten zo negatief

Auteur: BNR Webredactie

Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest als nu. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het vertrouwen maandelijks meet, zijn consumenten in juni vooral minder bereid om grote aankopen te doen, mogelijk ook door de sterke prijsstijgingen. Het oordeel over het economisch klimaat, waar de inflatie en de oorlog in Oekraïne duidelijk hun stempel drukken, bleef op maandbasis nagenoeg gelijk.

De graadmeter waarmee het statistiekbureau het vertrouwen peilt is voor de maand juni uitgekomen op min 50, tegen min 47 in april. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar is min 9. In januari bereikte de graadmeter de hoogste stand ooit met plus 36. De metingen begonnen in 1986.

'We zitten op het vlakke stuk van de glijbaan'

Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, ziet dat het nog weinig slechter kan. 'Het lijkt op een glijbaan waarbij we nu op het laatste vlakke stuk zitten. Het kan overigens nog wel lager, maar -50 is de som van mensen die hier positief of negatief naar kijken. Als iedereen negatief is, dan kan het naar -100.' Toch ziet Lukkezen het niet zo negatief in. 'Als er geen dramatische ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne plaatsvinden, of andere economische ontwikkelingen, dan zal het niet veel verder dalen dan nu.'

Koopbereidheid minder

Huishoudens zijn onder andere negatiever geworden in hun verwachtingen voor de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Over het economisch klimaat oordelen consumenten ongeveer gelijk aan een maand eerder. De koopbereidheid nam in juni flink af. Nog nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over, aldus het CBS.

Gerelateerde artikelen