Economie21 jun '22 18:56

PwC: faillissementsgolf eerste helft '23

Auteur: Mark van Harreveld

De faillissementsgolf waarvoor al tijden wordt gewaarschuwd, lijkt er nu echt te komen. Dat stellen onderzoekers van accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden na een gesprek met 188 experts over het thema. 'Het moment waarop die golf lijkt te komen schuift op met de steunmaatregelen', zegt herstructureringsexpert Edwin van Wijngaarden van PwC.

Binnenstad van Zeist
Binnenstad van Zeist (ANP / ANP /Robin van Lonkhuijsen)

Volgens Van Wijngaarden zijn de steunmaatregelen effectief geweest en hebben ze geleid tot het laagste aantal faillissementen ooit. De steunmaatregelen drogen nu op, er komen er geen meer bij en ondernemers moeten hun belastingschuld nu terugbetalen'. De piek zou in de eerste helft van volgend jaar moeten komen. 'Dat is het gevoel dat experts hebben. We zien een toename van de vraag bij Bijzonder Beheer van de banken in het derde kwartaal. Dan duurt het vaak even, en een paar maanden verder kom je in die piek'.

Ook industrie

Het zijn niet alleen the usual suspects als de reisbranche en de horeca waar de klappen gaan vallen, 'Wat nu opvalt, is de industriesector. Die wordt ook geraakt door hoge energie- en grondstoffenprijzen die naar eindklanten doorberekend moeten worden. Echter ook de retail en de groothandel worden genoemd. Dat heeft te maken met de economische onzekerheid als gevolg van de oorlog'.

Plan B

Volgens de onderzoekers moet er nagedacht worden over een Plan B om bedrijven die in de knel komen te helpen. Van Wijngaarden noemt verschillende oplossingsrichtingen. 'Nu is de terugbetalingstermijn van de belastingschuld al opgerekt van drie naar vijf jaar. Een bedrijf dat het niet kan is afhankelijk van maatwerk en moet in gesprek met de Belastingdienst. Maar als er te veel bedrijven bijkomen, houdt dat maatwerk op'. Van Wijngaarden pleit voor aanpassing van het beleid zoals verdere verlenging van de terugbetalingstermijn, een tijdelijke stop op betalingen of het verrekenen met fiscale verliezen.

Gerelateerde artikelen