Economie23 jun '22 13:42Aangepast op 23 jun '22 17:33

Gascrisis: Duitsland naar alarmfase 2 door verminderde levering Rusland

Auteur: Laurens Groeneveld

Duitsland schakelt over naar fase 2 van het noodgasplan vanwege verminderde gaslevering uit Rusland. Dat maakt de Duitse minister van Economie Robert Habeck bekend, die spreekt van een 'gascrisis'. Duitsland geldt samen met Italië als de grootste Europese afnemers van Russisch gas.

De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck
De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (ANP / EPA)

Fase 2

Met de ingang van de tweede fase van het drie stappen tellende noodplan wordt mogelijk voor energiebedrijven de gasprijzen verhogen voor afnemers in de hoop dat op die manier de vraag zal dalen. Eerder kondigde de Duitse regering al aan om de kolencentrales weer aan te zetten voor de opwekking van elektriciteit om zo extra gas te besparen. Een maatregel die ook Nederland heeft geactiveerd.

Europese lidstaten zijn bezig met een race tegen de klok om gasopslagen te vullen voor de aankomende winter. In mei kwamen de lidstaten overeen dat gezamenlijk een capaciteit van 80% moet worden bereikt. Dat is nu slechts 55%. In Nederland is de gasopslag voor bijna de helft gevuld.

Lees ook | 'Volledige sluiting Russische gaskraan steeds waarschijnlijker'

De volgende stap in Duitsland zou fase 3 zijn, wat betekent dat de overheid kan vragen aan het nationale gasbedrijf om gas te rantsoeneren. Huishoudens blijven daarbij zo lang mogelijk buiten schot, in eerste instantie zou de industrie dan met tekorten te maken krijgen.

Het is een scenario dat veel zorgen veroorzaakt in Duitsland. De Duitse industriebond BDI waarschuwt dat een totale stop op Russisch gas ‘onvermijdelijk’ tot een recessie zal leiden. De Duitse minister Habeck noemt de verminderde levering 'een economische aanval' op Duitsland.

Lees ook | Onderzoek: economische bedrijvigheid eurozone zwakt behoorlijk af

Nederland

Het is nog afwachten of Nederland ook zal overschakelen naar fase 2. Nederland nam vrijwel gelijktijdig met Duitsland de beslissing om opnieuw kolencentrales in te zetten voor het opwekken van elektriciteit. Het verschil is dat Nederland minder afhankelijk is van Russisch gas en sinds halverwege juni geen Russisch gas meer krijgt vanwege het weigeren te betalen in roebels.

Ook geldt in Nederland voor bedrijven al een energiebesparingsplicht en worden huishoudens al langer opgeroepen minder gas te verbruiken. Wel is bekend dat Duitsland en Nederland actief werken om hun energiebeleid nauw op elkaar af te stemmen.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Gerelateerde artikelen