Economie23 jun '22 12:58Aangepast op 23 jun '22 14:00

CPB: Nederland gevoelig voor Chinese sancties door verwevenheid

Auteur: Jordi Kloos

Nederland is een van de landen van de Europese Unie die veel handelt met China en dat maakt het gevoelig voor Chinese sancties. Dat melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een studie over de economische verwevenheid van Nederland en de Europese Unie met China.

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is de handel tussen China en de EU flink toegenomen. Daardoor zijn onder meer de prijzen voor elektrische apparaten fors gedaald. 'Nederland profiteert relatief veel van de Chinese handel', zegt hoofdonderzoeker van het CPB Gerdien Meijerink.

Lees ook | Jetten weert China van Nederlands stroomnet

Direct en indirect afhankelijk

Zo is de handel met China in Nederland goed voor 66.000 banen. De export naar China was in 2020 zo'n vijftien miljard euro waard. Met de import vanuit China is zo'n zeventien miljard euro gemoeid. 'Nederland is een kleine, open economie, die heel erg verweven is met de wereldeconomie, waaronder de EU en China. Dat maakt Nederland direct afhankelijk van China, maar ook indirect door de handel van China met bijvoorbeeld Duitsland', zegt Meijerink.

Lees ook | Duitse fabrieksorders lager door oorlog Oekraïne en Chinese lockdowns

Handelsboycot

Die verwevenheid maakt Nederland ook kwetsbaar voor een handelsboycot, zoals China die bijvoorbeeld oplegde aan Litouwen vanwege het aanhalen van de relaties met Taiwan. Een oplossing om minder afhankelijkheid van China te worden, is volgens het CPB 'het ontkoppelen van China' door minder in- en uit te voeren. Dat zou ertoe leiden dat producten van de markt verdwijnen en dat de prijzen stijgen van onder meer elektrische apparaten. 'Daarnaast zou het de handel drukken, wat ten koste gaat van de bijbehorende werkgelegenheid en verdiensten', aldus het CPB.

Gerelateerde artikelen