Economie27 jun '22 10:20Aangepast op 27 jun '22 10:54

Rusland officieel wanbetaler

Auteur: Mark van Harreveld

Als gevolg van de sancties tegen Rusland kan het land voor het eerst sinds 1918 zijn buitenlandse schulden niet aflossen. Zo had Rusland tot gisteren de tijd om zo'n 100 miljoen dollar aan rente aan buitenlandse investeerders op te hoesten. Het land is nu officieel in default. 'Ruslands reputatie in de financiële markten is nóg slechter geworden', zegt hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland.

Lees ook | S&P: Faillissement Rusland dreigt door gedeeltelijke terugbetaling in Roebels

Default

Volgens Brzeski moet Rusland technisch een default aanmelden, en dat is in de regel einde oefening voor een land op de financiële markten met grote waardedalingen voor de staatsobligaties in kwestie. Wie veel Russische obligaties op de balans heeft, kan dus gaan afschrijven. 'Dat kan ook weer gevolgen hebben voor banken, want daarmee zijn in feite alle Russische staatsobligaties die niet in Russische roebels zijn gedenomineerd verlies opleveren. Voor de Russen zal het nóg lastiger worden om internationaal aan geld te komen. Dat is vanwege de sancties al heel lastig, maar hierdoor trekken nog meer buitenlanders de handen af van Rusland'.

Volgens Brzeski verklaart dit dan ook de flirt van Poetin met de oude BRIC-landen Brazilië, India en China om minder afhankelijk te zijn van de westerse dollar-gedomineerde financiële markten.

G7 versus Rusland

Een nieuw drukmiddel is in de maak: de G7-landen willen een prijsplafond voor Russisch olie en gas instellen om te voorkomen dat Moskou flink blijft verdienen aan de verkoop van fossiele brandstoffen. Het is Brzeski vooralsnog onduidelijk hoe ze dit voor elkaar willen krijgen, maar 'blijkbaar gaan ze het via de verzekeraars doen. Verzekeraars, die toch voor 96 procent alle boten en containers en tanks die Russische olie transporteren, zijn in westerse handen en daar kun je gewoon aanzitten als G7'. Zo'n price cap gaat Poetin dan wel pijn doen,'

De afgelopen vier maanden heeft de westerse olieboycot de prijzen van Russische olie opgedreven en daarmee bleef Poetin verzekerd van de broodnodige inkomsten om zijn oorlog te financieren. Het prijsplafond zou daar een einde aan moeten maken.

Lees ook | Rusland richting wanbetaling van 150 miljard dollar

G7 versus Nieuwe Zijderoute

Ook China krijgt te maken met een andere koers van de G7 dat in Duitsland vergadert: de deelnemers willen andere landen meer gaan financieren om de nieuwe Chinese Zijderoute, het Belt and Road Project, te frustreren. Daar is ruim 600 miljard voor uitgetrokken. 'Dat is de geopolitieke verandering die we nu zien. De G7-landen nemen niet alleen afstand van Rusland, maar zijn ook voorzichtiger rond China. Daar hebben de G7 jarenlang geslapen, ze zijn nu eindelijk wakker', zegt Brzeski die erbij aantekent dat het momentum uit het Chinese project lijkt.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Gerelateerde artikelen