Economie28 jun '22 14:04

ECB-baas Lagarde belooft harde aanpak inflatie

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) belooft er alles aan te zullen doen om de hoge inflatie in het eurozone aan te pakken. Daarbij zal de centrale bank volgens ECB-president Christine Lagarde 'zo ver gaan als nodig is'. Dat zei ze op een bijeenkomst van de ECB in het Portugese Sintra.

ECB-president Christine Lagarde in Sintra
ECB-president Christine Lagarde in Sintra (ANP / EPA / Sergio Garcia)

Lees ook | Recessie ligt op de loer nu banken rente verhogen: 'Het is menens'

Nog meer verhogingen

Voor het eerst in meer dan tien jaar gaat de ECB bij de beleidsvergadering van volgende maand de rente verhogen, vermoedelijk met een kwart procentpunt. De inflatie in de eurozone lag in mei op een recordniveau van 8,1 procent en werd vooral aangejaagd door de hoge voedselprijzen en energieprijzen. Lagarde noemde de hoge inflatie een 'grote uitdaging' en zei dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie op de middellange termijn te stabiliseren op twee procent. Nog sterkere renteverhogingen zijn daarbij niet uitgesloten.

Lees ook | Onderzoek: economische bedrijvigheid eurozone zwakt behoorlijk af

Volgens de ECB-baas zijn de huidige niveaus van prijsstijgingen in industriële en agrarische goederen sinds de jaren tachtig niet meer gezien en wordt de inflatiedruk zowel groter als breder. De koopkracht wordt gedrukt door die hogere inflatie terwijl de economische groei afzwakt.

Laat onverlet dat de ECB nog steeds denkt dat de economie van de eurozone van een recessie gevrijwaard zal blijven. De instelling rekent nog steeds op positieve cijfers. Eerder zei de centrale bank niet te denken dat de eurozone net als in de jaren zeventig te maken krijgt met stagflatie.

Lees ook | Berlijn wil met eenmalige ingreep loon-prijsspiraal voor zijn


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen