Economie28 jun '22 14:39Aangepast op 28 jun '22 15:47

Invallen bij Hyundai en Kia wegens mogelijk nieuw dieselschandaal

Auteur: BNR Webredactie

Automerken Hyundai en Kia worden verdacht van het gebruiken van sjoemelsoftware in dieselauto's. In een gecoördineerde actie hebben de Duitse autoriteiten invallen gedaan bij acht bedrijfspanden van de merken in Duitsland en Luxemburg. Een woordvoerder van Hyundai bevestigt de invallen en zegt dat het bedrijf volledig samenwerkt met de autoriteiten.

Image
(ANP / EPA)

Volgens het Openbaar Ministerie van Frankfurt zouden meer dan 210.000 dieselvoertuigen van de twee Zuid-Koreaanse automerken zijn uitgerust met illegale software om de uitstoot te manipuleren.

Het gebruik van zogenaamde sjoemeldiesels kwam in 2015 in de Verenigde Staten voor het eerst aan het licht. De Duitse autofabrikant Volkswagen gaf destijds toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De ontdekking van wat dieselgate is gaan heten kostte Volkwagen vele miljarden. Ook tegen andere grote automerken als Peugeot, Citroën, DS en Opel zijn massaclaims ingediend vanwege het gebruik van sjoemelsoftware.

Luister ook | Auto-Update: vijf jaar dieselgate


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen