
Volgens Wensing wordt de huidige dip bepaald door twee factoren die de richting van de bitcoin en andere cryptomunten op korte termijn gaan bepalen. Dat is aan de ene kant de kracht van de disruptieve technologie en anderzijds de financiële crisis.
Lees ook | Vertrouwen in bitcoin naar absoluut dieptepunt
Met betrekking tot die laatste zegt Wensing: 'Dat mensen uit bitcoin stappen heeft er vooral mee te maken dat bitcoin in de categorie van disruptieve technologie zit. We hebben gezien dat een heleboel techbedrijven die in die categorie zitten de afgelopen tijd afgewaardeerd zijn. Bedrijven in de kunstmatige intelligentie en robotica zijn massaal in de verkoop gegaan, we hebben dalingen van negentig procent gezien. Crypto valt daar ook onder en de directe aanleiding voor de verkopen was de sterk oplopende inflatie en de reactie van centrale banken om de rente te verhogen.'
Risk-off reactie
Volgens Wensing heeft bitcoin in die 'risk-off-reactie' van de markt ook een behoorlijke daling van bijna 75 procent meegemaakt. Gevraagd of dat fair is zegt Wensing dat dat helemaal de vraag is als je bitcoin 'legt langs de lat van de potentie die er is'. Persoonlijk denkt hij van niet. 'De innovatie om waarde zonder tussenkomst van een centrale partij van de een naar de ander te sturen is veel te belangrijk en veel te groot om op lange termijn negatief over te zijn'.
Lees ook | Rente-angst gijzelt aandelen en crypto
Volgens Wensing erkennen veel mensen al langer het belang van deze technologie. 'We leven zelf in een westerse bubble, met allerlei financiële privileges waarin we die bitcoin op dat gebied misschien wat minder waarderen, maar er zijn miljarden mensen wereldwijd die heel anders leven. Die zitten in dictatoriale regimes, leven onder surveillance, zitten in oorlog, hebben te maken met een lokale munt die wel 20, 30, 40 procent inflatie kent of ze werken in het buitenland om hun gezin te onderhouden. Voor al die mensen is bitcoin een oplossing en dat komt door die decentralisatie'.
Beluister de BNR-podcast Cryptocast
Financieel wordt politiek
Wensing denkt dat die relatieve onafhankelijkheid van het reguliere monetaire stelsel steeds belangrijker wordt. 'Dat blijkt ook wel uit de G7, daarin werd netjes aangekondigd dat het VK, de VS, Japan en Canada bezig zijn met een importverbod op Russisch goud. Dan krijgt financieel bezit weer een politiek karakter waarvan mensen de dupe kunnen worden. Xi en Poetin hebben aangekondigd dat ze met de BRIC-landen een eigen reservemunt maken en dat is dan toch weer een directe aanval op de rol van de US dollar'.
Lees ook | Bitcoin duikt onder de 20.000 dollar