Economie29 jun '22 07:30

'Degradatie Nederland ligt op de loer'

Auteur: BNR Webredactie

Kredietverzekeraar Coface heeft de risicobeoordeling voor zestien Europese landen verlaagd, waaronder die van Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Aanleiding zijn de dreiging van een harde landing van de economie als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de extreme inflatiecijfers en het verkrappende beleid van centrale banken, schrijft het FD.

FD.nl |Kredietverzekeraar Coface: lagere beoordeling Nederland ligt op de loer

Het Franse bureau, dat klanten in meer dan honderd landen beschermt tegen de risico's van wanbetaling, handhaaft vooralsnog zijn oordeel voor het Nederlandse bedrijfsleven op het op een na hoogste niveau (A2).

De situatie is in de afgelopen maanden snel verslechterd, ook voor Nederland. Eind vorig jaar lag voor Nederland nog een promotie naar de A1-categorie voor het grijpen — een oordeel dat alleen nog voorbehouden is aan Noorwegen, Zwitserland en Luxemburg — maar nu dreigt een degradatie naar A3.

Nederland – Amsterdam. Goudkleurig logo van een voormalig bankfiliaal op het Damrak. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Nederland – Amsterdam. Goudkleurig logo van een voormalig bankfiliaal op het Damrak. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam (ANP / Kim van Dam)

'Het goede nieuws is dat Nederland nog steeds de A2-status heeft', zegt directeur Edwin Busio van Coface Nederland tegen het FD. 'Maar we zien ook hier grondstoftekorten, oplopende inflatie en lagere groei.' Hij merkt daarbij op dat bedrijven zich vanwege de lage rente goedkoop konden financieren. 'Dit wordt nu moeilijker. En ook de tijdens de coronapandemie opgebouwde spaarpot van consumenten zal een keer leeg raken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen