Economie30 jun '22 14:23

Omzet detailhandel met bijna 1 procent gestegen in mei

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De omzet in de Nederlandse detailhandel is in mei met 0,7 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral door hogere prijzen, want het verkoopvolume was 5,4 procent lager. 'Je ziet dus een prijsstijging van bijna 6 procent ten opzichte van een jaar eerder', zegt hoofdredacteur Jasper Lukkezen van economenvakblad ESB.

De omzet van de non-foodsector groeide volgens het CBS met 2,7 procent, bij een volumedaling van 2,8 procent. Vooral kleding- en schoenenwinkels hebben in mei meer omgezet dan een jaar geleden. Ook de drogisterijen en de winkels in recreatieartikelen zagen de verkopen stijgen. De overige deelbranches in de non-food hebben minder omgezet dan een jaar eerder.

Lees ook | Consumentenvertrouwen blijft in mei rond laagste niveau ooit

De winkels in voeding- en genotmiddelen wisten 1,3 procent meer omzet te behalen. Het verkoopvolume lag 6,1 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de speciaalzaken lag 2,2 procent hoger en de omzet van de supermarkten steeg 1,2 procent.

Onlineomzet

De onlineomzet was in mei 8,4 procent lager dan in dezelfde maand een jaar geleden. Webwinkels hebben 12,3 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, kromp met 3,5 procent. Vooral de omzet van non-foodartikelen en consumentenelektronica daalde in mei, terwijl er meer kleding online werd gekocht. In mei 2021 groeide de onlineomzet nog met ruim 15 procent.

Volgens Lukkezen heeft dat allemaal te maken met (de gevolgen van) de coronacrisis. 'Vorig jaar eind april zijn de winkels weer opengegaan, maar mensen waren nog hartstikke voorzichtig en kochten meer online. Nu gaan we weer vaker naar fysieke winkels.’

Afzetprijzen industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen daarnaast 29 procent hoger dan een maand geleden. ‘Een record', zegt Lukkezen. ‘Aardolieachtige producten zijn zelfs 107 procent duurder geworden, chemie 39 procent, voeding 22 procent, elektrotechniek 6 procent en auto's 3 procent. Die 29 procent is dus een gemiddelde.’

Lees ook | Twijfels bij cijfers CBS: 'Aantal fysieke winkels neemt niet toe'

Gerelateerde artikelen