Economie5 jul '22 07:21Aangepast op 5 jul '22 13:50

ACM onderzoekt herstel concurrentie op postmarkt

Auteur: Annette van Soest

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of de concurrentie op de postmarkt is te herstellen. Dat zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep in het BNR-programma ‘De Nieuwe Wereld’. De concurrentie op de postmarkt verdween volledig nadat PostNL zijn enige echte, landelijke concurrent Sandd in 2019 overnam.

Toezichthouder ACM was tegen die overname, maar toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer gaf alsnog het groene licht door – heel uitzonderlijk – gebruik te maken van een bevoegdheid in de mededingingswet. De vergunning die de staatssecretaris afgaf werd onlangs vernietigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste bestuursrechter op dit gebied.

Podcast | De Nieuwe Wereld: Wat als we de postmarkt opnieuw inrichten?

'Je moet de situatie eigenlijk vergelijken met iemand die een dakkapel bouwt met een bouwvergunning, maar die bouwvergunning later door de rechter wordt vernietigd’, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. 'Dan staat die dakkapel er al en dan is de vraag: moet die dakkapel weg, moet er alsnog een vergunning worden gegeven, of kan die dakkapel worden gewijzigd? Dat is de situatie waar we nu met de postmarkt ook voor staan.'

De toezichthouder is een onderzoek gestart om te kijken of er nog partijen zijn die interesse hebben om op de postmarkt actief te worden of hun activiteiten uit te breiden.

De postvolumes dalen al jaren, in tegenstelling tot de pakketvolumes. Daarom is het nog maar de vraag of bedrijven er toekomst in zien. Snoep: 'We gaan niet vragen: Wilt u een concessie hebben? Daar gaan wij niet over. Wat we wel gaan vragen is onder welke voorwaarden bedrijven zouden willen toetreden tot de postmarkt.'

PostNL aan zet

Er loopt overigens nog een beroep van PostNL tegen het oorspronkelijke besluit van ACM om een vergunning te weigeren voor de fusie met Sandd. PostNL is nu aan zet om nadere motivering aan te dragen voor het beroep.

Snoep staat nog steeds achter het besluit om de fusie te verbieden. “Wij hebben een besluit genomen, dat hebben we goed en zorgvuldig overwogen en daar ligt diepgravend economisch onderzoek aan ten grondslag. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter dat oordeel zal volgen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen