Economie5 jul '22 12:15

Recessievrees laat waarde euro enorm dalen

Auteur: BNR Webredactie

De vrees voor een recessie heeft de waarde van de euro ten opzichte van de dollar laten dalen naar de laagste waarde in twintig jaar. Door de recessievrees en de waardedaling van de euro worden de speculaties over een voorzichtigere renteverhoging van de Europese Centrale Bank verder gevoed.

Lees ook | 'Kritiek Kaag op ECB getuigt van lef'

Op moment van schrijven is de euro nog maar 1,0304 dollar waard, tegen 1,0428 dollar een dag eerder. Dat is de laagste stand sinds december 2002. De ECB heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Het zou de eerste renteverhoging zijn in meer dan tien jaar. De centrale bank heeft ook gehint op verdere renteverhogingen in de komende maanden.

De vrees voor een recessie heeft de waarde van de euro ten opzichte van de dollar laten dalen naar de laagste waarde in twintig jaar.
De vrees voor een recessie heeft de waarde van de euro ten opzichte van de dollar laten dalen naar de laagste waarde in twintig jaar. (Ibrahim Boran)

De waardedaling is aanzienlijk vergeleken met eind 2020, toen je voor een euro nog meer dan 1,20 dollar kon krijgen. In de Verenigde Staten is de Federal Reserve al begonnen met stevige renteverhogingen om de inflatie te beteugelen. Het renteverschil tussen de VS en het eurogebied neemt daardoor verder toe. Een hogere rente in de VS maakt de dollar aantrekkelijker ten opzichte van de euro, waardoor de waarde van de euro daalt.

Lees ook | ECB-baas Lagarde belooft harde aanpak inflatie

Gevolgen hogere rente

Hoewel een hogere rente de inflatie afremt kan het ook een rem zetten op de economische groei en zelfs een recessie veroorzaken. De ECB zit daarmee in een lastig parket aangezien een hoge inflatie ook de koopkracht van consumenten onder druk zet. Die worden daardoor voorzichtiger met hun uitgaven.

De vrees voor een recessie in de eurozone werd dinsdag verder aangejaagd nadat bleek dat de groei van de dienstensector in het eurogebied in juni is afgenomen tot het laagste niveau in vijf maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen