Economie5 jul '22 18:06Aangepast op 6 jul '22 11:37

Gasprijs naar hoogste niveau in maanden en zal voorlopig niet dalen

Auteur: BNR Webredactie

De gasprijs in Europa is naar het hoogste peil in vier maanden gestegen. Dit komt vooral door de vrees voor nog minder Russisch gas én een staking bij de Noorse gasvelden. Het lijkt er niet op dat de prijs op korte termijn nog zal dalen.

Op moment van schrijven moet men op de Amsterdamse gasmarkt ruim 165 euro per megawattuur betalen. Dat is ruim het tienvoudige dan wat er voor de coronapandemie voor gas betaald moest worden.

Lees ook | Mogelijk toch hogere energietoeslag voor minima

Volgens Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro, moeten we ons vooral behoeden voor de winter. 'Als we nu in de zomer dit soort gasprijzen zien, dan geeft dat wel aan hoe groot de paniek op de markt is.' De econoom zegt dat het 'niet uit te sluiten is' als de gasprijzen in de winter nog hoger zullen worden. 'Dat heeft alles te maken met hoe we in Europa in staat zijn om de gasvoorraden aan te vullen en hoeveel we gaan gebruiken.' Dat laatste hangt vooral af van hoe streng de winter zal worden.

De gasprijs in Europa is naar het hoogste peil in vier maanden gestegen. Dit komt vooral door de vrees voor nog minder Russisch gas én een staking bij de Noorse gasvelden.
De gasprijs in Europa is naar het hoogste peil in vier maanden gestegen. Dit komt vooral door de vrees voor nog minder Russisch gas én een staking bij de Noorse gasvelden. (Mykola Makhlai)

Nord Stream 1

Van Cleef acht de kans 'redelijk klein' op dat de prijs nog lager zal worden. Dat de prijs voorlopig niet enorm zal dalen heeft een pijnlijke reden: gaspijpleiding Nord Stream 1 wordt gesloten vanwege onderhoud. De vraag is of de pijpleiding na het onderhoud wel weer volledig gaat draaien, omdat Rusland via Nord Stream 1 gas levert aan Europa. Als het Westen sancties langer vasthoudt tegen Rusland kan de gaslevering nog onzekerder worden. 'Normaal duurt onderhoudt tien dagen, maar de angst is er in de markt dat het na deze tien dagen niet meer opgestart gaat worden of er een technisch mankement gevonden wordt, waardoor de gastoevoer gestopt wordt', zegt Van Cleef.

Lng als alternatief

Ondertussen wordt er naar alternatieven gekeken. Vloeibaar aardgas, lng, is daarbij het meest populair, ziet Van Cleef. 'Wij zijn niet de enige op die markt. Ook landen in Azië concurreren met ons. Dat gas gaat naar de hoogste bieder, en dat zijn we in Europa tot nu toe. Maar het wil niet zeggen dat dat richting de winter nog zo is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen