Economie6 jul '22 19:46

Euro daalt nog verder in waarde

Auteur: BNR Webredactie

Waar de waarde van de euro op dinsdag al naar het laagste punt in 20 jaar ging, lijkt het dal nog dieper te kunnen zijn op woensdag. De koers van de euro ten opzichte van de dollar daalde woensdag met nog eens één procent. Voor 1 euro kan je, op moment van schrijven, 1.016 dollar krijgen. Daarmee koerst de euro af op pariteit met de dollar.

Waar de waarde van de euro op dinsdag al naar het laagste punt in 20 jaar ging, lijkt het dal nog dieper te kunnen zijn op woensdag.
Waar de waarde van de euro op dinsdag al naar het laagste punt in 20 jaar ging, lijkt het dal nog dieper te kunnen zijn op woensdag. (Ozkan Guner)

De dalende eurowaarde heeft alles te maken met de angst voor een recessie op de financiële markten. Door die mogelijk aanstaande recessie ontstaat de vrees dat de Europese Centrale Bank minder happig zal zijn op het verhogen van de rente.

Lees ook | Recessievrees laat waarde euro enorm dalen

Door die lagere rente daalt de waarde van de euro, ten opzichte van de dollar. Dat komt mede doordat de Amerikaanse centrale bank een veel agressiever beleid voert en de rentes flink aan het verhogen is.

Dollar aantrekkelijker

Alleen al dit jaar heeft de euro ongeveer tien procent aan waarde verloren tegenover de dollar. De dalende waarde zorgt ervoor dat de inflatie voor huishoudens nog hoger zal zijn voor producten die op de internationale markten verhandeld worden in dollars, zoals olie en gas. Daardoor wordt het dus aantrekkelijker om de dollar op te kopen, in plaats van de euro.

Lees ook | Dreigen we een tweede eurocrisis in te gaan?

De laatste keer dat de euro zo laag stond ten opzichte van de dollar was eind 2002. In die periode wist de euro echter uit een diep dal te komen en de dollar in te halen qua waarde.

De vrees voor een recessie in de eurozone werd dinsdag verder aangejaagd nadat bleek dat de groei van de dienstensector in het eurogebied in juni is afgenomen tot het laagste niveau in vijf maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen