Economie6 jul '22 10:10

Amsterdam sluit darkstore, Getir naar rechter

Auteur: Jasper Daams

Flitsbezorgdienst Getir moet haar zogeheten darkstore in De Pijp in Amsterdam sluiten. Volgens de gemeente valt het filiaal niet binnen het bestemmingsplan. Getir laat het hier echter niet bij en stapt naar de voorzieningenrechter om sluiting te voorkomen. Die moet nu beslissen over het lot van de flitsbezorgers in de hoofdstad.

De darkstore van flitsbezorger Getir in De Pijp
De darkstore van flitsbezorger Getir in De Pijp (ANP / Hollandse Hoogte/ Ramon van Flymen )

De gemeente Amsterdam sluit het pand omdat het niet aan het bestemmingsplan van een retailer zou voldoen. 'Een aantal maanden geleden trok de gemeente al aan de noodrem, omdat ze niet weten hoe ze om moeten gaan met de flitsbezorgers. Vanwege de overlast proberen ze op zoveel mogelijk manieren de winkels te sluiten. En nu dus op basis van het bestemmingsplan,' aldus Martijn Arets, internationaal platform-expert en schrijver van het boek 'Platformrevolutie'.

De voorzieningenrechter gaat nu kijken of het filiaal van Getir past in een bestemmingsplan. In Amsterdam zou dat kunnen betekenen dat andere platformorganisaties hetzelfde lot staat te wachten. 'In de hoofdstad zien ze flitsbezorging als een geïsoleerde ontwikkeling. Terwijl je ook al jaren pizzabezorgers hebt. De gemeente houdt zichzelf een beetje voor de gek door te denken dat het probleem is opgelost door de flitsbezorgers tegen te werken. De hele bezorgeconomie is de afgelopen jaren namelijk enorm aan het groeien.'

Overlast

Toch ervaren omwonenden veel overlast van flitsbezorgers, die de publieke ruimte als wachtkamer gebruiken. Daarom kwamen de flitsbezorgers in mei met een gedragscode om de verhouding met buurtbewoners te verbeteren. Arets: 'In sommige gevallen heeft het zeker geholpen, maar het is de vraag of de gemeente Amsterdam openstaat voor die verandering. De flitsbezorgers hebben zichzelf ook in de voet geschoten door zich in het begin vooral op groei en weinig op omgeving te richten. In Amsterdam komt dat als een boemerang op hun reputatie terug.'

De voorzieningenrechter zou nu een einde kunnen maken aan flitsbezorgers in de hoofdstad. 'Dat zou kunnen, maar ik denk dat daarmee niet het probleem van de bezorgdiensten is opgelost. Het is ook niet het einde van de flitsbezorging in zijn algemeenheid, maar je ziet wel dat ze in Amsterdam echt beleid voeren op dit vlak,' besluit de platform-expert.

Lees ook | Logistiek expert: flitsberzorging kan efficiënter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen