Economie7 jul '22 09:45

EU maakt uitzondering voor Nederland: gasvoorraad minder vol

Auteur: BNR Webredactie

Nederland krijgt te maken met minder strenge eisen voor de gasvoorraad. In plaats van tachtig procent hoeft de gasvoorraad maar slechts voor 63 procent gevuld te worden. Dat terwijl de maatschappelijke druk om de voorraden te vullen groot is. Dat de EU nu minder hoge eisen stelt, blijkt uit een Kamerbrief van minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, zo vond het FD uit.

Voor andere landen geldt de eis van een gasvoorraad die voor tachtig procent gevuld is wel. 'Een gedeelte van wat er in de gasopslagen zat is naar het buitenland gegaan in de afgelopen jaren. De EU zegt nu dat dat afgetrokken mag worden van de verplichting die er is', zo legt energiedeskundige Jilles van den Beukel, van het Den Haag Centrum voor Strategische studies, uit.

De grootste gasopslag, die van Bergermeer, is grotendeels in handen van buitenlandse partijen, zoals het Russische Gazprom en het Arabische Taqa.
De grootste gasopslag, die van Bergermeer, is grotendeels in handen van buitenlandse partijen, zoals het Russische Gazprom en het Arabische Taqa. (ANP / Novum RegioFoto)

Nederland afhankelijk van Gazprom

Van den Beukel wijst erop dat de vraag om de gasvoorraden wel te vullen voor tachtig procent hoog is. 'Het bedrijfsleven, Kamerleden, adviesorganen zoals de Mijnraad willen wel dat het die kant op gaat. Je ziet minister Jetten ook wel die kant op bewegen, maar hij wil zich er nog niet op committeren.' Nederland heeft echter zelf niet volledig de controle over hoe vol de gasopslagen worden. De grootste gasopslag, die van Bergermeer, is namelijk grotendeels in handen van buitenlandse partijen, zoals het Russische Gazprom en het Arabische Taqa. Gazprom heeft ruim 40 procent van de opslag in handen en is op dit moment niet bezig om zijn gedeelte van de Nederlandse gasopslag te vullen.

Lees ook | Gasprijs naar hoogste niveau in maanden en zal voorlopig niet dalen

Subsidie

Wel is het de bedoeling dat de opslag voor 68 procent gevuld gaat worden. Een kwart van de volledige opslag gaat in ieder geval gevuld worden door commerciële partijen die hiervoor subsidie krijgen ter waarde van 164 miljoen euro. Jetten is echter niet van plan om in te zetten op maximale opslag van gas. 'Jetten wil zich beter oriënteren op de juridische en financiële consequenties daarvan', vertelt Van den Beukel. Inhoudelijk houdt dat in dat Jetten bang is dat het een prijsopdrijvend effect kan hebben, als Nederland nog meer gas wil inkopen.

Lees ook | Hoe Rusland zijn economie voorbereidt op een lange oorlog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen