Economie8 jul '22 11:06

Bedrijven zitten op enorme berg geld

Auteur: BNR Webredactie

Niet-financiële bedrijven hebben in de coronajaren 2020 en 2021 hun reserves vergroot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat lukte doordat de winsten in 2021 flink stegen. Maar veel bedrijven staken ook minder geld in investeringen en losten minder af aan leningen om een grotere buffer te hebben. In totaal wisten de bedrijven in die coronajaren maar liefst 100 miljard euro op te potten.

Door de coronamaatregelen daalde de totale brutowinst van bedrijven in 2020 met ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekende ook dat bedrijven minder kwijt waren aan belasting, maar door de coronapandemie gingen bedrijven ook geld besparen om een potje aan te leggen voor onvoorziene gebeurtenissen. Dat deden ze bijvoorbeeld door investeringen en reclamekosten terug te schroeven en minder extra af te lossen op leningen. Zo konden de reserves dat jaar met net geen 30 miljard euro toenemen.

Lees ook | 'Een economische recessie in Duitsland raakt Nederland keihard'

Een jaar later stegen de winsten met ruim een vijfde ten opzichte van 2020. Van die winsten ging een groter deel naar de reserve dan de jaren ervoor. In dat jaar werd 64,6 miljard euro opgepot. Dat bedrijven zoveel geld wisten op te potten heeft ook te maken met de voorzichtigheid van bedrijven in investeringen. 'Die zijn 2021 wel gegroeid, maar met slechts 7 procent. Men heeft er destijds dus de voorkeur aan gegeven om de financiële buffers te verhogen. Dat is de strategie', zegt BNR-econoom Han de Jong.

Niet-financiële bedrijven hebben in de coronajaren 2020 en 2021 hun reserves vergroot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Niet-financiële bedrijven hebben in de coronajaren 2020 en 2021 hun reserves vergroot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). (ANP / Bart Stoutjesdijk)

Slecht voor economie

De Jong wijst erop dat het opbouwen van buffers ten koste ging van de Nederlandse economie. 'Macro-economisch, en voor het groeipotentieel van de Nederlandse economie was het beter geweest als er meer werd geïnvesteerd.' Wel komen de buffers op dit moment goed uit, meldt De Jong. 'De noodmaatregelen zijn afgelopen en bedrijven moeten dus hun belastingachterstanden inlopen. Er werd verwacht dat het aantal faillissementen dan ook ging stijgen, maar dat kan wel meevallen, omdat die buffers zo groot zijn', denkt De Jong.

'Dat is enerzijds goed, want je wenst niemand een faillissement toe. Maar het probleem is dat veel bedrijven eigenlijk niet levensvatbaar zijn, maar op de been werden gehouden. Overal is schaarste aan arbeid en een aantal mensen werken bij zulke bedrijven die niet levensvatbaar zijn. Dat is macro-economisch niet gunstig', aldus De Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen