Economie8 jul '22 14:59

Dit zijn de 'Abenomics', de nalatenschap van Shinzo Abe

Auteur: Aäron Loupatty

Met de dood van Shinzo Abe, de voormalig premier van Japan, is er ook een grote economische nalatenschap. Het economische beleid onder Abe werd geroemd. Niet voor niets kreeg het dan ook de naam 'Abenomics'.

Het economische beleid onder Abe werd geroemd. Niet voor niets kreeg het dan ook de naam 'Abenomics'.
Het economische beleid onder Abe werd geroemd. Niet voor niets kreeg het dan ook de naam 'Abenomics'. (ANP / Eyevine)

De 'Abenomics' zijn ons 'voorland', zegt Barbara Baarsma, directeur van de Rabo Carbon Bank en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam. 'Japan loopt vijftien jaar vooruit op onze economie, qua vergrijzing. De vraag is dus ook hoe je daarmee omgaat. Abe heeft een aantal dingen geprobeerd, sommige succesvol en andere minder succesvol.' Volgens Baarsma bevat het economische beleid van Abe dan ook 'leerpunten' voor Nederland.

Hardnekkige deflatie

Abe heeft meerdere economische beleidspunten uitgezet voor Japan. Zo ging in zijn regeerperiode de btw flink omhoog, het werd zelfs bijna verdubbeld. Daarnaast probeerde Abe een stabiel inflatiecijfer van 2 procent aan te houden, iets wat moeilijk was omdat Japan een hardnekkige deflatie kende.

Lees ook | Zo laat Shinzo Abe zijn 'rijkdom' Japan achter

Met hogere overheidsbestedingen, meer geld in de economie pompen en hervormingen doorvoeren moest de economische groei aangewakkerd worden in Japan. Het inflatiecijfer flink opvoeren lukte echter niet.

Lees ook | Japanse ex-premier Shinzo Abe overleden na aanslag, verdachte opgepakt

BNR-econoom Han de Jong ziet dat de resultaten van de 'Abenomics' een gemengd beeld laten zien. 'De inflatie is wel iets gestegen. In de periode 2013 tot en met 2019 was er gemiddeld 0.8 procent inflatie, die deflatie hebben ze achtergelaten.' De economie structureel hervormen lukte echter niet. 'Het blijft een heel rigide economie. Japan scoort nog steeds vrij laag als het gaat om zakendoen in Japan.'

Vergrijzing

Beursanalist Corné van Zeijl verklaart het gemengde succes van Abe. 'Geld uitgeven is altijd heel makkelijk en je kan de centrale bank makkelijk aan het werk zetten. Maar structurele hervormingen op de arbeidsmarkt en pensioenleeftijden, dat blijft in iedere economie en maatschappij ontzettend moeilijk.' Een groot onderdeel van het slagen van de economische plannen van Abe had ook te maken met de vergrijzing aanpakken. 'Daar valt moeilijk tegenaan te werken in Japan, dat merken we ook in sommige landen in Europa', zegt Van Zeijl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen