'We kijken vooral naar het tonnage, de impact is best groot op het containervolume', zegt Luman. Volgens de econoom is zo'n 8 procent van de containers gelinkt aan Rusland. 'Rusland is een hub voor dat soort containers. Die komen bijvoorbeeld uit Azië en worden op kleinere schepen overgeladen en gaan dan naar Rusland'.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog
Het zijn vooral de havengelden die Rotterdam misloopt door het sanctiebeleid van de EU, en dan met name de schip-schip-overslag. 'Het gaat niet meer naar het achterland, de terminals hebben daar last van. Daarnaast is ook olie-overslag sterk verminderd, en ook dat is merkbaar in de logistiek.' Wat voelen de Russen ervan? Volgens Luman hebben de Russen weliswaar alternatieven, zoals de spoorlijnen naar China, maar lenen veel bulkgoederen zich niet voor spoorwegtransport. 'Niet voor alles is een alternatief, er zijn grote veranderingen in handelsroutes'.
Ook de haven van Antwerpen wordt hard geraakt door de sancties, want ook deze haven slaat veel over voor de Russische en de Baltische markten. De enige die er wel bij vaart is de binnenvaart en dan met name de Rijnvaart. Volgens Luman heeft dat allemaal te maken met de Duitse overstap van gas naar steenkolenenergie.
Lees ook | CEO Haven Rotterdam: We gaan die pijn voelen