Economie12 jul '22 10:06

Rotterdamse haven voelt sanctiepijn

Auteur: Mark van Harreveld

De haven van Rotterdam gaat de gevolgen van de sancties tegen Rusland in de loop van dit jaar al merken. De overslag van goederen daalt dan ook. Dat voorspellen economen van ING in een rapport over de transportsector. De haven is een belangrijk doorvoerpunt is voor containers van en naar Rusland. 'De impact is best groot op het containervolume', zegt sectoreconoom Transport en Logistiek Rico Luman van ING.

'We kijken vooral naar het tonnage, de impact is best groot op het containervolume', zegt Luman. Volgens de econoom is zo'n 8 procent van de containers gelinkt aan Rusland. 'Rusland is een hub voor dat soort containers. Die komen bijvoorbeeld uit Azië en worden op kleinere schepen overgeladen en gaan dan naar Rusland'.

(Flickr / Frans Berkelaar)

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Het zijn vooral de havengelden die Rotterdam misloopt door het sanctiebeleid van de EU, en dan met name de schip-schip-overslag. 'Het gaat niet meer naar het achterland, de terminals hebben daar last van. Daarnaast is ook olie-overslag sterk verminderd, en ook dat is merkbaar in de logistiek.' Wat voelen de Russen ervan? Volgens Luman hebben de Russen weliswaar alternatieven, zoals de spoorlijnen naar China, maar lenen veel bulkgoederen zich niet voor spoorwegtransport. 'Niet voor alles is een alternatief, er zijn grote veranderingen in handelsroutes'.

Ook de haven van Antwerpen wordt hard geraakt door de sancties, want ook deze haven slaat veel over voor de Russische en de Baltische markten. De enige die er wel bij vaart is de binnenvaart en dan met name de Rijnvaart. Volgens Luman heeft dat allemaal te maken met de Duitse overstap van gas naar steenkolenenergie.

Lees ook | CEO Haven Rotterdam: We gaan die pijn voelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen