Economie13 jul '22 12:55

Grootste groene waterstoffabriek van Europa mogelijk in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

In de haven van Amsterdam komt over vijf jaar mogelijk de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Dat schrijft het Parool op basis van een een initiatief van het bedrijf HyCC, dat in 2027 in Amsterdam 500 megawatt aan elektriciteit wil gaan opwekken. Het bericht komt een week nadat Shell de bouw van een vergelijkbare fabriek in de Rotterdamse haven aankondigde.

Samen met het havenbedrijf van Amsterdam is er net een eerste haalbaarheidsstudie voor het project afgerond. Daarmee is volgens HyCC-directeur Marcel Galjee het plan nu aanbeland in de ontwerpfase van de fabriek waarbij gekeken wordt naar de locatie, de vergunningen en de aansluitingen op het hoogspanningsnet.

Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Bij de productie van groene waterstof komen geen broeikasgassen vrij.

'T IJ in Amsterdam
'T IJ in Amsterdam (ANP / Paul van Baardwijk)

Kabinet stimuleert projecten

Investeringen in waterstof staan hoog op de agenda in Nederland, zeker gezien de energiecrisis die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Shell kondigde vorige week aan een grote waterstoffabriek te gaan openen op de Tweede Maasvlakte in de haven van Rotterdam. HyCC heeft op dit moment ook al een project lopen voor een fabriek in de Rotterdamse haven en Galjee wijst erop dat het kabinet 800 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor 'de stimulering van de waterstof agenda'. 'Je ziet dat zowel vanuit Europa, als vanuit Nederland, als ook vanuit de regio Amsterdam er een enorme drive is om die verduurzaming te versnellen.'

Lees ook | 'Waterstoffabriek Shell is goede eerste stap'

Het aantal projecten in Nederland voor waterstof neemt toe, maar voorlopig wekken dit soort fabrieken nog lang niet genoeg elektriciteit op om serieus invloed te hebben op de energievoorziening in Nederland. Dat komt volgens HyCC-directeur omdat de technologie eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. 'We moeten het met elkaar opschalen van de schaal waar het vandaag is naar de gigawatt die we op termijn nodig hebben.

Hoeveel geld er nodig is voor de bouw van de Amsterdamse fabriek is niet duidelijk, maar het zou volgens Galjee om een miljardeninvestering. HyCC is een samenwerking tussen chemiebedrijf Nobian en de Australische investeringsmaatschappij Macquarie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen