Economie13 jul '22 15:14

Inflatie stijgt nog verder in Verenigde Staten

Auteur: BNR Webredactie

Tot teleurstelling van bankiers en beleggers is de inflatie in de Verenigde Staten sneller opgelopen dan verwacht. In juni bedroeg het inflatiecijfer 9,1 procent, terwijl dat een maand geleden nog 8,6 procent was.

Tot teleurstelling van bankiers en beleggers is de inflatie in de Verenigde Staten sneller opgelopen dan verwacht.
Tot teleurstelling van bankiers en beleggers is de inflatie in de Verenigde Staten sneller opgelopen dan verwacht. (ANP / REX by Shutterstock)

Economen hadden in doorsnee gerekend op 8,8 procent. De inflatie in de VS wordt vooral aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook door hogere prijzen voor levensmiddelen en andere producten en goederen. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van Amerikaanse huishoudens ondermijnd.

Om de hoge inflatie aan te pakken is de Fed bezig de rente te verhogen. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente met 0,75 procentpunt, wat de grootste rentestap sinds 1994 was. Mogelijk gaat de Fed later deze maand de rente weer met driekwart procentpunt verhogen. Er wordt wel gevreesd dat die renteverhogingen tot een economische recessie in de VS kunnen leiden.

Joe Biden

Voor Joe Biden is de inflatiebestrijding een belangrijk middel om zijn populariteit weer op te krikken. Zijn populariteit staat op een bijzonder laag niveau, vanwege alle opgelopen consumentenprijzen, waarmee huishoudens hard worden geraakt. Zo heeft Biden al olie uit de strategische reserves vrijgegeven om de brandstofprijzen aan de pomp te verlagen. Ook heeft hij kritiek geuit op grote olieconcerns omdat die onvoldoende zouden doen om de hoge olieprijzen tegen te gaan.

Lees ook | Euro en dollar sinds 20 jaar weer evenveel waard

Euro-dollar koers

Dat de Amerikanen de hoge inflatie aanpakken met zeer agressief rentebeleid zorgt ondertussen voor hoofdbrekens in Europa. Door de hoge rentes in de VS is de euro minder waard geworden ten opzichte van de dollar. De dollar is namelijk een interessanter betaal- en spaarmiddel geworden, doordat de Europese rentecijfers nog relatief laag staan. Dinsdag bereikte de euro-dollar koers het pariteitsniveau, waardoor een euro exact evenveel waard is als een dollar. Dat niveau werd voor het eerst in twintig jaar bereikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen