Economie14 jul '22 10:30

Amerikaanse inflatie boven 9 procent

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De inflatie in de Verenigde Staten is naar het hoogste niveau in ruim veertig jaar gestegen. In juni liep de inflatie op naar 9,1 procent, in mei bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Op de financiële markten werd dan ook met grote spanning uitgekeken naar dit cijfer.

Image
(ANP / SIPA USA / Anthony Behar)

De inflatie valt hoger uit dan verwacht, economen hadden in doorsnee gerekend op 8,8 procent. De inflatie in de VS wordt vooral aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook door hogere prijzen voor levensmiddelen en andere producten en goederen. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van Amerikaanse huishoudens ondermijnd.

Lees ook | Inflatie in Amerika 'is onacceptabel hoog'

‘Met name de kerninflatie ligt in Amerika hoger dan in Europa. Het gaat niet alleen om voedsel- en energieprijzen, je ziet het overal terug. Dat heeft voornamelijk te maken met een hele krappe arbeidsmarkt. Maar ook de huizenprijzen, ongeveer een derde van de totale consumentenprijsindex, lopen op en zullen naar verwachting nog verder oplopen. Dit geeft ook aan dat het voor de inflatie heel lastig wordt om dit jaar of volgend jaar nog te dalen’, zegt VS-strateeg Philip Marey van Rabobank.

Renteverhoging

Om de hoge inflatie aan te pakken is de Fed bezig de rente te verhogen. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente met 0,75 procentpunt, wat de grootste rentestap sinds 1994 was. Mogelijk gaat de Fed later deze maand de rente weer met driekwart procentpunt verhogen. Er wordt wel gevreesd dat die renteverhogingen tot een economische recessie in de VS kunnen leiden.

Maar volgens Marey loopt de Fed al bijna een jaar achter de feiten aan. ‘De Fed heeft lopen slapen. Vorig jaar ging de inflatie al omhoog en pas in november realiseerden ze zich dat er iets moest gebeuren. Pas in maart kwam de eerste renteverhoging.’

Prioriteit

De bestrijding van de hoge inflatie is ook een prioriteit voor de regering van president Joe Biden. Zijn populariteit staat onder druk door de sterk opgelopen consumentenprijzen omdat huishoudens financieel hard worden geraakt in de portemonnee. Zo heeft Biden al olie uit de strategische reserves vrijgegeven om de brandstofprijzen aan de pomp te verlagen. Ook heeft hij kritiek geuit op grote olieconcerns omdat die onvoldoende zouden doen om de hoge olieprijzen tegen te gaan.

Lees ook | Fed verhoogt rente VS met 0,75 procentpunt

Biden brengt later deze week een bezoek aan Saoedi-Arabië. Hij zal het land dan vragen om de olieproductie door oliekartel OPEC sterker op te voeren om zo te helpen bij het verlagen van de prijzen. Saoedi-Arabië wordt gezien als de leider van de OPEC en is één van 's werelds grootste olie-exporteurs.

Ook in het Amerikaanse bedrijfsleven staat volgens Marey ‘het bestrijden van de hoge inflatie voorop'. ‘Amerika maakt zich in dat opzicht minder zorgen over de hele economie. Eerst moet de inflatie de economie uit, pas dan kun je ook weer een aanhoudende stabiele groei krijgen. Op dit moment loopt het de spuigaten uit, dat betekent dat met name de lagere inkomens heel hard geraakt worden. En dat is slecht voor de economische groei', aldus Marey.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen