Economie15 jul '22 06:10Aangepast op 15 jul '22 09:38

Kenners ABN waarschuwen voor 'stilte voor storm' met faillissementen

Auteur: ANP

De Nederlandse economie staat er op het eerste oog nog goed voor, maar de relatieve rust lijkt volgens economen van ABN AMRO 'stilte voor de storm'. In een nieuw rapport stelt de bank dat de kans groot is dat de hoeveelheid faillissementen in grote branches als de industrie, voedingssector, detailhandel en bouw komende tijd gaat toenemen.

'Normaliter kijken we naar één thema, en deze keer hadden we bedacht dat we naar veel problemen tegelijk moesten kijken', zegt sectoreconoom industrie, transport en logistiek bij ABN AMRO Albert Jan Swart. 'De energieprijzen natuurlijk, inflatie van andere grondstoffen, maar ook lagere consumentenbestedingen door de koopkracht die zwaar onder druk staat, de snelstijgende rente en de coronaschulden die bedrijven vanaf 1 oktober moeten gaan aflossen. We hebben elke sector een cijfer gegeven, en toen bleek dat vooral industrie, leisure en bouw met name hoge risico's lopen.'

Die sectoren zijn volgens Swart behoorlijk belangrijk voor de economie. 'Ze zijn goed voor ongeveer een kwart van onze economie en een groot deel van het bedrijfsleven.'

Faillissementengolf

Daar komt bij dat door de coronacrisis al eerder werd gevreesd voor een soort faillissementengolf. Zo'n scenario is tot nu toe achterwege gebleven, sterker nog: het aantal faillissementen ligt al tijden relatief laag. Maar inmiddels is de overheid gestopt met de coronasteun en vanaf 1 oktober moeten ook de uitgestelde belastingen terugbetaald worden.

Lees ook | Nederlandse export groeit in mei ruim 4 procent

'De kans is groot dat door deze samenloop van economische schokken de faillissementen in deze sectoren toenemen', stellen de economen van ABN AMRO. Hoeveel faillissementen er straks komen, durven ze evenwel niet in te schatten. Daarvoor zou de economische onzekerheid nog te groot zijn. Hun rapport is vooral een opsomming van de risico's voor diverse sectoren.

Vorige maand kwam al uit een peiling door accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden naar voren dat veel experts verwachten dat een piek in het aantal faillissementen aanstaande is. Een ruime meerderheid van de 188 ondervraagde experts voorzag dat het aantal bankroeten in de tweede helft van dit jaar gaat oplopen en dan ergens volgend jaar piekt.

(ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen