Economie17 jul '22 18:00Aangepast op 19 sep '22 10:40

Grote drukte bij kachelboeren en haardhoutverkopers door hoge gasprijs

Auteur: Bart van Rijswijk

Door de enorme stijging van de gasprijzen, vallen veel Nederlanders in aanloop naar de winter terug op oude vertrouwde manieren om hun huis te verwarmen. Kachelboeren, schoorsteenvegers en haardhoutverkopers hebben het op dit moment drukker dan ooit, blijkt uit een rondgang van BNR.

Marktbreed is de stijging 50 tot 80 procent, schat Harm-Jan van Veldhuizen, directeur van Havé Verwarming. 'Eigenlijk zit alles in de lift, behalve gas. Daar zoeken ze juist een vervanging voor.' Kachel- en haardhoutverkopers hebben het daardoor drukker dan ooit.

Sinds de energieprijzen enorm stegen, zijn mensen op zoek gegaan naar alternatieven. Die worden gevonden in met name hout- en pelletkachels, zegt Eddy Rensing van kachelverkoper De Heide Smid.

Ook bestaande haarden worden steeds vaker aangepast naar moderne standaarden. Zo neemt het aantal vervangingsaanvragen van open haarden toe, stellen kachelboeren vast. Dat houdt in dat een open haard wordt vervangen voor een inzethaard met glas, waarmee het rendement wordt verhoogd en de vervuiling beperkt.

Uitstoot

Vervuiling beperken is waar Van Veldhuizen zich hard voor maakt door trainingen te verzorgen voor beginnende stokers. De manier van stoken bepaalt namelijk de uitstoot. 'De omgeving ondervindt pas overlast als de houtgasdeeltjes niet goed verbranden. En dat gebeurt zelfs bij mensen die al decennia een kachel hebben.'

Om die reden zet Van Veldhuizen vol in op voorlichting nu het aantal stokers toeneemt, en roept hij op tot verantwoord stoken. Met wat hij noemt een actuele kachel die voldoet aan de overheidsvoorschriften, en droog, dun hout. De vraag daarnaar neemt niet alleen toe, ook de prijs stijgt.

Schaarste

'Dat komt doordat de toevoerketen verstoord is door de oorlog in Oekraïne', zegt Jack van Nieuwenhuizen namens de Haardhoutcompany. Haardhout afkomstig uit Oost-Europa vindt minder snel zijn weg naar de Nederlandse markt, omdat die landen volgens Van Nieuwenhuizen door de dreiging die uitgaat van het dichtdraaien van de Russische gaskraan liever de lokale markt eerst bedienen.

De daaruit voortvloeiende schaarste zorgt voor een verdubbeling van de prijs, en haardhoutverkopers verwachten dat deze nog verder zal stijgen. Daardoor kopen klanten al vroeg in, ook omdat het zeer de vraag is of verkopers nog in staat zijn te leveren als de winter begint. 'Zowel bij ons als bij veel van onze collega’s is het einde van de voorraad al in zicht terwijl deze normaal gesproken maximaal gevuld zou moeten zijn', zegt Van Nieuwenhuizen

Lees ook | Hout- en pelletkachels winnen aan populariteit door hoge energieprijzen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen